velikost písma malá střední velká
Rádce
Zázračná síla fazolíPřivítejte jaro v plné síle
Autor: RedakcePrvní jarní paprsky nám dávají jasně najevo, že už je ten nejvyšší čas probudit se ze zimního spánku. Chcete-li nadcházející teplé měsíce přivítat v té nejlepší formě, dopřejte svému tělu očistnou kúru, díky které se hravě zbavíte přes zimu nahromaděných škodlivin. Začít můžete klidně hned, a to změnou jídelníčku!
Vyhněte se konzumaci smažených a tučných jídel, omezte také sladkosti a pečivo z bílé mouky. Do jídelníčku naopak zařaďte hodně zeleniny, libové maso, ryby, nízkotučné mléčné výrobky a pečivo z celozrnné mouky. Rozhodně nezapomínejte ani na luštěniny, právě ty jsou pro náš organismus nesmírně důležité a jsou nedílnou součástí racionální výživy. Obsahují totiž velké množství bílkovin, minerálních látek (vápník, draslík, fosfor, železo, sodík), stopových prvků, vitamínů skupiny B a vlákniny. Mezi jedny z nejoblíbenějších a nejchutnějších luštěniny patří fazole.
Odkud se vzaly?
Fazole pocházejí z Jižní Ameriky. Jedná se o nejdéle pěstovanou a konzumovanou luštěninu - peruánští indiáni je znali už více než před 10 000 lety. K nám do Evropy se dostaly až v 16. století, kdy je přivezli Španělé. V 17. století pak začaly patřit mezi běžně používané a rozšířené potraviny. Fazole jsou bohatým zdrojem vlákniny, která rychle naplní žaludek a dodá na dlouhou dobu pocit sytosti. Obsahují také potřebné bílkoviny a nezatěžují organismus tuky. Jsou bohaté na vitaminy a minerály, obsahují draslík, vápník, fosfor, hořčík, jód, železo, kyselinu listovou, niacin a provitamin A.
Tip na závěr
Fazole je vždy nutné namočit (na několik hodin nebo ideálně přes noc), pak vodu slít a pomalu vařit doměkka. Doba vaření se liší podle velikosti a druhu fazolí, ale obvykle se počítá na desítky minut.