velikost písma malá střední velká
Rádce
Udělej si sám!Pravý domácí burger od masa až po housku
Autor: RedakceJe čas konečně vytáhnout grily ze sklepa! Pokud chcete jít s trendem a ohromit své okolí, předveďte se s poctivým domácím burgerem. Poradíme vám, jak si připravit tuto gurmánskou parádu. Je to jednoduché a vy se rázem stanete králem všech grilovaček! Burger je totiž více než jen nudné maso v house.
Maso
Základem dokonalého burgeru je hovězí maso. Nejlépe hovězí přední s obsahem tuku okolo 20 %. Maso kupte u vašeho místního řezníka, abyste si byli jisti, že maso je skutečně čerstvé a kvalitní. Nepoužívejte přemražené ani dlouho uskladňované. Nejlepší je, když si maso umelete sami doma těsně před grilováním. Nejenom, že budete mít lepší pocit z vlastnoručně připraveného burgeru, ale co teprve ten rozdíl v chuti!
Grilování masa
Maso před grilováním pouze opepřete, solte až poté! Z mletého a opepřeného masa vytvarujte asi 1,5 cm silné placky s o něco větším průměrem než samotná houska a nechte asi 30 minut odstát v ledničce. Burgery položte na rozpálený gril a opékejte z každé strany přibližně 3-4 minuty. Aby bylo maso pěkně šťavnaté, opékejte ho z každé strany jednou. Takže pamatujte - jedno otočení stačí! Po grilování nechte maso 5 minut odpočinout a osolte.
Houska
Doma upečená houska? Není to nic složitého. Nechte se inspirovat naším receptem na poctivé domácí housky. Hotové housky poté nezapomeňte opéct na grilu. Než ji položíte na gril, potřete housku z vnitřních stran máslem, bude pak křupavější.
Tatarka
Další nepostradatelná část každého burgeru je omáčka. Zkuste některý ze skvělých receptů s tatarskou omáčkou Hellmann's, vyrobené z jednoduchých ingrediencí, jako je olej, vajíčka, ocet a zelenina. Zvládne to každý a výsledkem ohromíte na každé grilovačce. Tatarka skvěle spojí všechny chutě a dodá burgeru ten správný šmrnc.
Zelenina
Do burgeru patří i zelenina, která nemusí být nutně pouze syrová. Zkuste krátce ogrilovat třeba rajče. Změkne a získá vynikající kouřovou chuť. Navíc je chuťově příjemnější, když mají jednotlivé vrstvy stejnou teplotu. Přidat můžete i karamelizovanou cibulku nebo experimentujte s různými druhy salátů - zkusit můžete výraznou rukolu, jemný polníček nebo svěží listy ledového salátu.