velikost písma malá střední velká
Rádce
Čerstvé jsou nejlepší, nebojte se ale ani konzerv.Jak se vyznat v rybách?
Autor: RedakceRyby jsou nejen velice chutné, ale také zdravé. Mohou být stejně málo kalorické jako třeba kuřecí maso, ale i když mají třeba více tuku, je to spíše ku prospěchu. Rybí tuk totiž svědčí srdci i mozku a nervům. Navíc obsahují mnoho důležitých živin včetně kvalitních bílkovin a také vitaminy, D, A, B12 a jód.
Z hlediska původu se obecně ryby dělí na mořské a sladkovodní. Obecně se dá říci, že pro lidský organismus jsou prospěšnější ty mořské. „Mořské ryby, a to i ty v konzervách, obsahují významné množství omega-3 mastných kyselin, které zlepšují elasticitu cév a snižují viskozitu krve. Tím se výrazně podílejí na snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob," upozorňuje Tamara Starnovská, vedoucí nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze. Důležité je ale i jejich dělení podle způsobu zpracování a dodání. Rozlišit můžeme tři hlavní kategorie: ryby čerstvé, chlazené a mražené a dále zpracované, kam řadíme ryby uzené, marinované i konzervované.
Ryby čerstvé
Čerstvé ryby, tedy pokud se jedná o ryby skutečně čerstvé a ne dodané mražené a následně rozmražené, jsou jednoznačně nejlepší. Čerstvé ryby však podléhají velmi rychle zkáze, takže jsou vhodné k okamžité přípravě jídla nebo domácímu zmražení. Dostupnost čerstvých ryb není v Česku ještě zcela ideální, ale díky rozšiřování nabídek supermarketů a otvírání drobných specializovaných obchodů se stále zlepšuje. Při jejich koupi však musíte počítat s vyšší cenou, na které se podepisuje, zejména u mořských ryb, jejich poměrně nákladná doprava.
Ryby chlazené a mražené
Zdánlivě se jedná o nejlepší variantu, jak se dostat ke kvalitním, většinou mořským, rybám. Nicméně právě v tom tkví největší rizika tohoto způsobu dodání. Nikdy nelze zcela jistě říci, že zachlazení proběhlo, jak má, a že v průběhu transportu nedošlo k výkyvům teplot. U mražených ryb je toto riziko kolísání teplot pro konečného spotřebitele zvýšeno ještě možností, že před zmražením je ryba „napuštěna" vodou, což zvyšuje závěrečnou hmotnost a tedy i cenu. Ryba nám pak při domácím zpracování podstatně změní konzistenci. Pokud však nejsou k dispozici čerstvé ryby, jde při důkladném výběru o vhodnou alternativu.
Ryby dále zpracované
Z této kategorie jsou v Česku populární hlavně uzené a konzervované ryby. U uzených vedou makrely a losos. Při jejich koupi je však potřeba počítat s tím, že uzené ryby mají více tuku (jsou „koncentrovanější", ztratily větší část vody). Proto je třeba velikost snězené porce přizpůsobit našim potřebám, například snižujeme hmotnost, nebo si chceme nepřibrat. Stále větší zájem je pak také o různé rybí konzervy. „Díky tepelné úpravě jsou bez konzervantů. Uchovávání v konzervách navíc umožňuje dostat se k různým a často i exotických druhům ryb. Obecně se tak dá říci, že jde o nejjednodušší způsob, jak se u nás ke kvalitním mořským rybám rychle dostat," vysvětluje odborník na kvalitu potravin společnosti Hamé Jiří Mikyska. Co se obliby konzerv týká, tak v Česku vede tuňák, který se stal jednoznačně nejpopulárnější konzervovanou rybou na trhu, následují sardinky a stále oblíbenější jsou třeba i tresčí játra. Spotřebitelé si také stále více všímají toho, jak jsou získávány ryby do konzerv z hlediska trvalé udržitelnosti: zda existuje garance legálně získaných ryb, nejsou loveny ohrožené druhy či jsou používány šetrné metody výlovu.