velikost písma malá střední velká
Rádce
Naučte se fotit jídloJak na gurmánskou fotografii?
Autor: RedakceRáda si fotografuji nejen zážitky z dovolené, ale i co tam jím. Mám ale problém, že fotky už nejsou tak lákavé jako jídlo ve skutečnosti. Kde dělám chybu?
Petra K., Brno
Odborník: Martin Kučera, fotograf
Fotografování jídla vždy začíná u správné kompozice, tedy volby rozmístění jednotlivých fotografovaných objektů a vhodného úhlu. K focení jídla je dobré přistupovat podobně jako ke krajině. Vnímejte tvary, barvy, struktury. Pokud je obsah talíře členitější, je dobré, aby měla výsledná kompozice pozadí a popředí. Toho dosáhnete fotografováním ze strany, je dobré vyzkoušet si různé úhly. Naopak více ploché pokrmy - polévky, koláče apod. mohou velmi dobře vypadat focené kolmo shora. Nebojte se pracovat s malou hloubkou ostrosti. Tím dosáhnete ostrého zobrazení detailu, na který zaostříte, zatímco okolí zůstává neostré. Podpoříte tím nejdůležitější místo na pokrmu. U většího počtu stejných kousků (zákusky, kanapky atd.) využijte rytmus, tedy opakování stejného tvaru v obrazu. Citlivě zakomponujte doplňky, jako jsou sklenice, příbory nebo dekorace, dosáhnete tím přirozeného dojmu. U focení jídla pracuji s digitální zrcadlovkou Nikon. Je sice dražší než kompaktní fotoaparát, odmění se vám však mnoha výhodami. Ty je ale potřeba umět správně využít. Nebojte se vyzkoušet všechny funkce, které vám fotoaparát nabízí. LCD displej i hledáček vám pomohou přesně komponovat. Výhoda hledáčku, kterým drtivá většina kompaktů nedisponuje, spočívá v izolaci vašeho pohledu na focenou scénu. Neruší vás pak okolí a světelné zdroje a lépe si představíte obsah výsledného obrazu. Pracujte s možností velmi přesného zaostření do vybraného místa - funkce AF (autofocus) a MF (manual focus). To je užitečné právě při práci s výše zmíněnou malou hloubkou ostrosti. Program „A", tedy časová automatika, za vás rozhodne vhodnou hodnotu expozice, aby fotka nebyla tmavá, nebo naopak „přepálená". V případě, že nejste s výsledkem automatiky spokojeni, můžete provádět manuální korekci expozice (tlačítko +/-). Zrcadlovka Nikon vám umožní pečlivě nastavit vyvážení bílé barvy (WB) podle typu osvětlení a barevný profil (Picture Control). Tím se vyhnete nechtěným barevným nádechům. Zejména při servírování na bílém porcelánu a ubrusu je užitečný scénický režim High-key, který pomůže potlačit nechtěné stíny.