velikost písma malá střední velká
Překvapení na cestách
Do Itálie na lyžeAlta Badia láká lyžaře na delikatesy
Autor: RedakceGourmet Skisafari je letošní novinkou rozlehlého lyžařského areálu Alta Badia. Na lyžích jezdíte od chalupy k chalupě a ochutnáváte prvotřídní delikatesy od kuchařů oceněných michelinskou hvězdou.
Lyžovat a užívat si, tak zní heslo sluncem zalitého lyžařského střediska Alta Badia. Ve světě najdete jen málo lyžařských oblastí, kde je horská kulisa tak velkolepá a působivá jako před mocnými cimbuřími masivu Sella, a nikde jinde není taková hustota výborných restaurací. Proto se zde zrodil nápad Gourmet Skisafari, kdy si na každé ze šesti chat připraví vzorek toho nejlepšího jídla a lyžaři je postupně za jeden den objedou a vzorky ochutnají. Dostanou i skleničku vína. Celá atrakce stojí 50 eur a konala se 15. prosince. Michelinské speciality se na 14 horských chatách ovšem servírují celou sezonu. Norbert Niederkofler z restaurace St. Hubertus (dvě michelinské hvězdy) si například připravil tři croissantové korpusy, které plnil pěnou z jihotyrolského špeku, uzené ryby a sýru Graukäse a Artur Spicocchi z La Stüa de Michil (jedna michelinská hvězda) fazolovou polévku se zelím a houskovými knedlíčky. Za jeden den tak ochutnáte to nejlepší z Jižního Tyrolska, a ještě si k tomu báječně zalyžujete.
Nejslavnější lyžařský okruh světa
V areálu Alta Badia totiž můžete nastoupit oběma směry na nejslavnější lyžařský okruh světa Sella Ronda. Buď proti směru hodinových ručiček na Colfosco a Grödnertal po zeleném značení, nebo po směru hodinových ručiček na Arrabu a Pordoi-Pass po oranžovém značení. Na lyžařsky grandiózní okružní túru z Corvary přes čtyři průsmyky zpátky do Corvary budete v závislosti na své lyžařské zdatnosti čtyři až šest hodin. Přitom sjedete 26 km sjezdovek a zhruba 4 500 výškových metrů. Kdo nepatří k závodníkům a raději jezdí pomaleji, aby mohl obdivovat úžasnou kulisu Dolomit, nechá se vyvézt lanovkou na Col Alto. Zde se požitkářům otvírá nespočetně rozlehlých lehkých a středně těžkých svahů. Kdo přece jen hledá vzrušení, najde ho na černé sjezdovce Světového poháru Gran Risa, která vede dolů do La Villa, sousedního městečka Corvary.
První sjezd po manšestru
Prahnete-li po zábavě, pak určitě navštivte Club Moritzino. DJ zde vyhrává celý den, obsluhují pouze mladí a usměvaví Italové. Pokud si dáte večeři, pak vězte, že vás mezi každým chodem přinutí tancovat. Určitě si místní atmosféru zamilujete stejně jako například lyžař Alberto Tomba nebo italský expremiér Romano Prodi, kteří jsou prakticky stálými hosty. V ceně večeře je i odvoz rolbou zpět do údolí. Ostatně tou se můžete nechatsvézt i ráno, když si přivstanete. Majitel restaurace Las Vegas pořádá snídaně před rozbřeskem, kdy zájemce vyveze buď na laně za sněžným skútrem nebo zmíněnou rolbou na snídani. Vy pak máte možnost jet odtud dolů jako úplně první a vychutnat si křupavou jízdu na urolbovaném manšestru.
Zimní pohádka
Alta Badia není jen sen pro lyžaře. Na zastřešeném ledním stadionu v městečku Corvara se mohou prohánět bruslaři. Běžkaři si přijdou na své na 40 kilometrech lehkých až středně těžkých běžeckých stop. Zimní pohádkou lze i putovat po více než 80 kilometrech udržovaných cest, které vedou kolem horských kostelíků a kapliček. Některé selské dvory zvou k zastávce. K nejkrásnějším túrám patří trasa ze Sankt Kassiana k Heillig Kreuzu, malému kostelíku před panoramatem Dolomit, z něhož se člověku tají dech.
Rady na cestu:
*Z Prahy pojedete po dálnici přes Plzeň, Regensburg, Mnichov, Innsbruck, Brenner, Bolzano a sjedete na Brixen. Pokračujete přes S. Lorenzen do Val Badia. Z Brna pak přes Mikulov, Vídeň, Linz, Salzburg, Innsbruck a pak pokračujete stejně jako od Prahy.
*Na cestu budete potřebovat rakouskou dálniční známku, která stojí 8,50 eura na 10 dní. Tutéž částku zaplatíte za přejezd Brennerem a přibližně stejnou sumu si připravte i za dálnici v Itálii. Cesta trvá asi 8 hodin.
*Skipas pro oblast Alta Badia stojí dospělého na den 47 eur, pro dítě od 8 do 17 let 33 eur. Děti do 8 let lyžují zdarma. Skipas je bezdotykový a platí se za něj vratná záloha 5 eur.
*Jižní Tyrolsko je svou gastronomií vyhlášené, důkazem je 23 michelinských hvězdiček, které získalo 20 restaurací.
*Více na www.altabadia.org
Připravila: Jana Hájíčková Foto: Alta Badia