velikost písma malá střední velká
Rozhovory
RozhovorSetkání s cukrářem Josefe Maršálkem
Autor: RedakceSvými zákusky oslnil i královnu
„Vytvořit jídlo je umění, a já některé pojmu skutečně tak umělecky, že jej lidi nechtějí sníst," usmívá se Josef Maršálek, „kluk" z moravské vesničky Kyžlířov.
Díky své píli, kreativitě a talentu to jako cukrář dotáhl až do Velké Británie, kde získal mnoho ocenění a v proslulém obchodním domě Harrods vytvářel a udával směr cukrářským trendům.
Josefe, není úplně tak běžné, že chlapa chytí pečení dortů. Kdy jste poprvé upekl dort?
Z vyprávění vím, že sotva jsem se postavil na nohy, pověsil jsem se na stůl a dožadoval se nějakých dobrot. Moje první slova asi nebyla: "Táta, máma, ale ham ham." Už ve třech letech jsme s babičkou v kuchyni zadělali těsto v obrovské díži a pekli jsme cukroví. Byl jsem vždycky unešený z toho, že se smíchají věci, které leží v komoře a v lednici, a vzniknou z nich takové dobroty. A tak je to vlastně dodnes.
Jak jste se z moravské vesničky dostal až do obchodního domu Harrods?
Jsem nejstarší ze čtyř dětí, rodiče byli zemědělci a já se trochu vymknul, protože jsem se narodil jako homosexuál s estetickým cítěním. Svět jsem vnímal a vnímám jinak. Bavila mě malba, patlání s hlínou, hrál jsem divadlo a na akordeon, a to všechno jsem nakonec časem projektoval do jídla. Věděl jsem, že se chci věnovat gastronomii, ale z mladické nerozvážnosti, jsem zkusil gymnázium a po něm jsem rok učil na základní umělecké škole.
Jaké byly Josefovy začátky a proč ho šéf britského hotelu nechtěl pustit domů?
Přečtěte si velký rozhovor s Josefem Maršálkem v Překvapení č. 20
(Vychází v pondělí 14. května).
A pozor, můžete také soutěžit o dárkové poukazy do cukrárny!
Připravila: Šárka Jansová / Foto: archiv Josefa Maršálka
Extra pro Překvapení
Chcete vyzkoušet nový, speciální recept, který Josef Maršálek nabídl jen čtenářům redakce Překvapení?
Recept na Kokosové řezy s fíky, granátovým jablkem a růžovou vodou:
Kokosové řezy s fíky, granátovým jablkem a růžovou vodou
Na jeden plech 30x40cm.
Základ:
100g cukr moučka
200g másla
300g hladká mouka
1 lžíce ledové vody
Špetka mořské soli
Kokosová náplň:
250g másla
200g cukr krupice
250g jemně strouhaného kokosu
5 vajíček
50ml růžové vody
250g vanilkového pudinku uvařeného podle návodu
5g mořská sůl
Na dokončení:
1kg čerstvých fíků
2 velká granátová jablka
100g meruňkového džemu
20ml růžové vody
Plátky růže
Postup:
Na základ si vypracujeme drobenku z másla, cukru, mouky a soli, přidáme vodu a rychle bez zbytečného hnětení zpracujeme v těsto. Rozválíme či rovnoměrně namačkáme do máslem vymazaného plechu a necháme v chladu odpočinout.
Náš tip:
Během května a června můžete Kokosové řezy s fíky ochutnat
v CakeShop Prague, Celetná 11!
Na náplň si uvaříme pudink a necháme vychladnout, není nutné jej osladit. Zvlášť vyšleháme cukr s máslem a solí, zašleháme vejce jedno po druhém a nakonec kokos s růžovou vodou. Do hladce vyšlehané hmoty přidáme vychladlý pudink a krém natřeme na základ. Nastavíme troubu na 160 °C.
Fíky rozčtvrtíme a rovnoměrně neskládáme po celé ploše na připravený základ s kokosovým krémem. Vložíme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme nejméně 30 minut; upečení zkusíme pomocí špejle.
Z granátoveho jablka pečlivě vyjmeme červená zrna a odstraníme všechny hořké bílé kousky dužiny. Rozehřejeme džem s růžovou vodou a upečený koláč směsí potřeme. Na závěr posypeme granátovým jablkem a dobře vychlazené krájíme na řezy. Dozdobíme plátky růže.