velikost písma malá střední velká
Rozhovory
Setkání s Matějem RuppertemPři loučení musím olíbat všechny své holky
Autor: RedakceS blížící se padesátkou vypadá mladší a o poznání štíhlejší. Však také za poslední měsíce shodil osm kilo. Pokud byste ho chtěli zlákat na nějaký ten jídelní hříšek, nepochodíte. Zpěvák Matěj Ruppert je v tréninku a důsledně teď dbá na svoji životosprávu.
Celý rozhovor si lze přečíst v Překvapení 8/2025
S novým rokem jste tedy šel do sebe?
Do sebe jsem šel, ale není to novoroční předsevzetí. Začal jsem už v říjnu. Seznal jsem, že jsem už příliš otylý a říkal jsem si, že i ten pohyb na pódiu s Monkey Business už není takový, co býval. Za tři roky mi bude padesát, měl bych se sebou něco dělat. Mně vždycky dlouho trvá, než se k něčemu rozhodnu, ale pak do toho šlápnu naplno.
Cvičíte sám, nebo máte trenéra?
Mám trenéra. To moje rozhodnutí se totiž právě úplně potkalo s tím, že jsem na Instagramu viděl příspěvek mého kamaráda, bývalého sportovce, který se zmiňoval, že se vrací k trénování, a pokud by někdo z jeho kamarádů chtěl, vezme si ho do parády. Tak jsem mu zavolal. On řekl, tak kdy? V pondělí v devět. A takhle to začalo.
Vypadáte vážně skvěle. Asi to nebude jen samotným cvičením...
Samozřejmě jsem musel upravit stravu. Teď jsem ještě pořád ve shazovací fázi, což znamená, že člověk brutálně omezí sacharidy...
A co to pivo, které máte před sebou?
Jasně, dobře poukazujete.:-) To je jediná věc, kterou jsem si nechal. Sice se na to můj trenér moc netvářil, kroutil hlavou, ale pak usoudil, že to holt půjde pomaleji. Ale ono to překvapivě i tak jde rychle. Po dvou měsících jsem měl sedm kilo dole. Říkal, kdybys k tomu nepil, tak to nebude sedm, ale deset. Na druhou stranu by ses na to už možná vyprd´, Ale na to, jak k tomu jinak pečlivě přistupuješ, tak pij pivo klidně dál.
Ono je důležité, aby vás to bavilo a nestresovalo.
Přesně tak. Jinak bych opravdu skončil u toho novoročního předsevzetí. Já jsem skutečně razantně změnil stravu. Třeba po třech měsících jsem si dal kousíček pečiva. Vyloučil jsem pečivo jako takové, samozřejmě také tučná, smažená, veškeré smetanová jídla, jím hodně zeleniny, kuřecího masa, ryb, čistou svalovinu.
A jste s tím v pohodě? Chutě vás nepřepadávají?
Změna stravy mi vadí v jedné jediné věci, a to, že se s tím člověk musí daleko víc zaobírat. Bydlím tady hned vedle restaurace, vždycky jsem přišel na oběd, koukl na denní menu a dal si, na co jsem měl zrovna chuť. Takže jsem tady už dlouho na obědě nebyl. Zrovna dneska byly boloňské špagety.
Vidíte, těstoviny... To mi připomíná Itálii, kde jste si je dopřával v každém díle vašeho pořadu Manu a Matěj... Co jste se od profesionálního šéfkuchaře naučil? Vaříte teď doma jenom vy?
Moje žena vaří výborně. I když i já vařím rád a poměrně často, protože na to mám podstatně víc času, zatímco manželka má klasické zaměstnání. Manu mě naučil spoustu věcí z italské kuchyně, pár skvělých receptů. Ale jednu věc jsem dodržoval už před tím. A tou je kvalita. Víte třeba, že opravdu kvalitní, zastudena lisovaný olivový olej je strašně drahý? V Itálii klidně za půl litru můžete dát i čtyři sta, pět set korun. Myslím, že neduh u nás je, že máme tendenci kupovat toho hodně s ohledem na nízkou cenu. Přitom by bylo lepší kupovat méně jídla a surovin, ale kvalitní. To, co jíme, je strašně podstatné. Já se toho snažím držet.
Vaše spolupráce S Emanuelem Ridim je tak intenzivní jako manželství. Trávíte na cestách spoustu společného času...
Mezi mnou a Emanuelem jsem nezažil žádnou krizi. My se umíme i lehce poškorpit, ale nemáme zásadně jiné názory. Několikrát jsem Manu děkoval, že mě oslovil ke spolupráci. Já bych pravděpodobně jinak takhle Itálii nikdy nepoznal. Manu je inspirativní svým přístupem k životu. Má v sobě obrovský entuziasmus. Přitom si za to dobu, co se známe, taky prožil prožil hodně starostí.
Vizitka
- Narodil se 12. března 1978 v Praze.
- Vystudoval střední pedagogickou školu.
V té době zvítězil v soutěžním pořadu Caruso Show. - Zpěvák kapely Monkey Business od r. 1999,
ale i příležitostný herec a dabér. - Hrál ve filmech např. Pupendo, 3 sezony v pekle, Bourák,
jeho hlas jste mohli slyšet např. ve filmech V hlavě, Garfield ve filmu, Život k sežrání... - Působí jako porotce v hudbeních soutěžích a s kuchařem Emanuelem Ridim natočil několik sérii dokumentů o vaření a cestování Manu a Matěj na cestě...
- S manželkou Terezou má dvě dcery, devítiletou Anežku a sedmiletou Marušku.
Připravila: Michala Jendruchová
foto: Pavel Sojka