velikost písma malá střední velká
Recepty
TradiceVelikonoční mechové dortíky
Autor: Redakcečas přípravy: 60 minut počet porcí: 12
Ingredience
Těsto: * 280 g polohrubé mouky * 1 kypřicí prášek * 125 g čerstvého baby špenátu * 85 g slunečnicového oleje * 75 ml polotučného mléka Tatra * 125 g bílého jogurtu * 190 g cukru krupice * 3 vejce * špetka soli
Krém: * 200 g smetany ke šlehání 30% Tatra * 250 g tučného tvarohu ve vaničce Tatra * 1/2 plechovky Salko tradiční * 3 lžíce holandského kakaa
Na ozdobení: * velikonoční cukrová vajíčka
Postup:
1. Nejprve si připravte krém. Vyšlehejte smetanu - jakmile se začnou tvořit špičky, přišlehejte krátce tvaroh se Salkem a kakao.
Ochutnejte, případně přislaďte. Nechte dostatečně vychladit v chladničce.
2. Špenát rozmixujte s olejem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Zašlehejte mléko, jogurt a rozmixovaný špenát. Přimíchejte mouku předem smíchanou s kypřicím práškem. A nakonec přidejte i sníh z bílků.
3. Těsto vlijte do připravené formy na muffiny (vyložte ji papírovými košíčky) a pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut, propečenost ověřte špejlí.
4. Poté dortíky nechte vychladnout a opatrně je vydlabejte (nechte menší okraj a také dno). Vydlabanou část rozdrobte prsty na větší drobky. Poté naneste krém, posypejte jej drobky, přidejte velikonoční vajíčka a dejte dortíky vychladit alespoň 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.
Tip
Klasika v každém soustu Od roku 1964 je Salko (Tatra) nepostradatelnou součástí pečení a příprav dobrot nejen na Velikonoce. Zahuštěné slazené plnotučné mléko si díky unikátní technologii zpracování zachovává od počátku své výroby stále stejnou chuť, proto se stalo neodmyslitelnou součástí téměř každého pečení.
Připravte si svůj výjimečný recept se Salkem a pozvěte do své kuchyně kus tradice i letos o Velikonocích! T
atra navíc přichází i s bezlaktózovou variantou, takže si ho mohou vychutnat i ti, kteří mají intoleranci na laktózu.
Více informací na www.tatramleko.cz
Zdroj a foto: www.tatramleko.cz