Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

p28 24939


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Recepty > Velikonoční Jidáše

velikost písma malá střední velká

Recepty

Tradice

Velikonoční Jidáše

Autor: Redakce

Surovinysnímek-obrazovky-2025-04-01-v 17.10.36 25651

600 g hladké mouky
125 g mléka
125 g smetany ke šlehání
20 g čerstvého droždí
(7 g sušeného droždí)
100 g změklého másla
60 g cukru
30 g medu
1vejce
1 žloutek
5 g soli
bílek na potření troška citronové kůry
nebo muškátového oříšku pro ovonění
nové koření
hřebíček nebo rozinky k dozdobení

 

Postup

1. Do mísy robota dejte mouku, droždí, sůl.

Promíchejte, přidejte zbylé suroviny a koření podle chuti. Poznámka: Pokud máte po ruce čerstvé, z celkového množství mouky a mléka odeberte 2 lžíce od každého, promíchejte s nadrobeným droždím v jednolitou kašičku a nechte na teplém místě, dokud se směs nerozbublá.

2. Vložte hnětací hák a hněťte asi 10-12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně. Pokud máte rádi extra nadýchané jidášky, nechte hníst klidně dalších 8 minut.

3. Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Možná je také varianta kynutí v lednici - pokud chcete jidášky čerstvé ráno a nechcete vstávat zbytečně brzy.

4. Rozdělte po 50 g kouscích a z každého uválejte pramen, ze kterého následně upletete různé tvary jidášků/ptáčků. Pokud chcete mít tvarování obzvlášť jednoduché, nechte rozdělené kousky vychladit 20 minut v lednici. Uzlík, spirálky, ptáčky - všechno je možné! 
Pokud chcete, aby vypadaly jidášky jako ptáčci (regionální název), stačí uvázat jednoduchý uzel (první tvar) a nechat konce volně. Spodní konec nastříhnete jako „ocásek" a do horního zapíchnete koření jako oči.

5. Jidášky vyložte na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout v teple při zapnuté žárovce asi 30 minut, nebo dokud viditelně nezvětší svůj objem  (z těsta kynutého v chladu kynou pomaleji, v každém případě se řiďte vzhledem, nikoli nutně časy). Plechy prostřídejte v průběhu kynutí.

6. Troubu nechte předehřát na 200 °C na horkovzduch s připařováním (PlusSteam). Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.

7. Jidášky postříkejte vodou z rozprašovače a pomašlujte bílkem rozšlehaným se lžící vody nebo mléka.

8. Po dosažení teploty vložte plechy s vytvarovaným pečivem a pečte 10-12 minut, podle potřeby teplotu snižte na 180 °C nebo prostřídejte plechy v polovině pečení (tím vyvětráte i přebytečnou páru).

9. Teplé jidášky podle chuti potřete roztopeným medem.

snímek-obrazovky-2025-04-01-v 17.10.36 25651

Velikonoční jidáše podle Zrno zrnko


 

 

poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná


Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x audiokniha + kniha: Povídky jedna báseň + Až na kraj světa

2x 2 knihy: Svěřený čas + Tíha viny

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.