velikost písma malá střední velká
Vaše recepty
SMETANOVÝ DORT S JAHODAMI
Autor: Jaromír Broulík
Rozpis na 12 porcí:Na dort:6 vajec, 150 g cukru krystal, 200 g hladké mouky,1 vanilkový cukr, 4 polévkové lžíce rybízového džemu, tuk a mouka na formu.Na náplň a na ozdobu:600 ml smetany ke šlehání, ztužovač do šlehačky, 750 g čerstvých jahod, meduňka.1. Vejce vyšleháme s krystalovým cukrem do husté pěny. Do této vyšlehané hmoty velice zlehka vmícháme prosátou hladkou mouku a vanilkový cukr. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme necelou hodinu při 180 st. C. Upečený korpus necháme vychladnout.2. Vychladlý korpus rozkrojíme na 4 plátky. Dva spodní díly slepíme rybízovým džemem a velikost upravíme podle okraje půlkulaté formy, kterou vyložíme zbylými plátky korpusu. Máme tak připravenou formu k plnění.3. Smetanu vyšleháme do pevné pěny a nakonec do ní zašleháme ztužovač. Část smetany odebereme na pomazání dortu. Připravenou šlehačkou vyplníme formu střídavě s omytými celými jahodami (část jahod necháme na ozdobení). Formu naplníme až po okraj a vše zakryjeme připravenými slepenými plátky korpusu. Tlakem ruky a mírným poklepáváním vytlačíme vzduchové bublinky. Dort dáme vychladit.4. Během chlazení nakrájíme zbylé jahody ostrým nožem na velmi tenké plátky. Budeme dbát, aby plátky jahod neoschly. Po vychlazení vyjmeme upečený dort opatrně z formy a přendáme je na kulatý podnos. Pečlivě jej na povrchu potřeme připraveným zbytkem ztužené šlehačky. Na dort pokládáme odshora tence pokrájené plátky jahod, a to hustě v šupinatém vzoru a ž do úplného pokrytí dortové kopule. Celý dort poté dozdobíme jemnými lístky čerstvé meduňky. Necháme krátce ztuhnout v chladničce a můžeme podávat.Doba přípravy: asi 120 minut (mimo chlazení).