velikost písma malá střední velká
Vaše recepty
Perníkový stromeček
Autor: Alena Šimurdová
Přikládám foto jako vánoční inspiraci.Stromeček je z klasického perníkového těsta.Redakce si dovolila přidat také recept na těsto a polevu:Perníkové těsto: * 350 g hladké mouky * 130 g moučkového cukru * 20 - 30 g tuku * 2 celá vejce * 1/2 čajové lžicky sody bikarbony * 1 lžička mletého koření (směs) * 3 lžíce medu * vejce na potíráníCukr a vejce utřeme, přidáme rozehřátý tuk a med s kořením, polovinu mouky a sodu a dobře promícháme. Pak přidáme zbytek mouky, vpracujeme ji a dopracujeme na hodně pomoučeném vále. Vpracujeme ještě tolik mouky, až je těsto vláčné, nelepivé, ale ne příliš tuhé.Těsto pak necháme nejméně 24 hodin v chladu zabalené v mikrotenu odpočinout. Z těsta vyvalujeme 3 - 5 mm silnou placku, vykrajujeme tvary a na pomaštěném plechu nebo na pečícím papíře upečeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vejcem potíráme před pečením i po vyndání z trouby, ještě horké, aby byly perníčky pěkně lesklé.Poleva na zdobení: * 1 bílek * 140 - 150 g cukru moučky * 1 lžička citronové šťávy (přecedit přes sítko)Postup:Moučkový cukr 2x prosijeme na jemném sítu a potřetí prosijeme přes jemnou punčochu. Ve smaltované misce vařečkou vše třeme 12 - 15 min až je poleva krásně bílá a neroztéká se. S příliš tuhou polevou se špatně pracuje, příliš řídká se roztéká. Každý musí přijít na technologii, která mu vyhovuje. Zdobíme malým sáčkem s dírkou.