velikost písma malá střední velká
Recepty
SladkostiŠvestkový koláč s tymiánem
Autor: RedakceInspiraci na letní ovocné koláče přináší Překvapení 33/2025
Ingredience:
100 g mandlové mouky
80 g rýžové mouky
1/2 lžičky sody bikarbony
1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
250 g jogurtu
120 g krupicového cukru
120 ml slunečnicového oleje
1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
kůra z jednoho citronu
1 lžíce citronové šťávy
zavařované půlky švestek
Citronovo-tymiánový sirup:
kůra z 1 citronu
80 ml citronové šťávy
120 g krupicového cukru
4 větvičky tymiánu
Postup:
Obě mouky, sodu bikarbonu a kypřicí prášek promíchejte.
V jiné míse smíchejte jogurt, cukr, olej, vanilkový extrakt, citronovou kůru a šťávu.
Přidejte suchou směs a promíchejte. Na dno formy vyložené pečicím papírem do kruhu pokládejte půlky švestek a zalijte je připraveným těstem.
Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Potom teplotu snižte na 180 °C a dopečte ještě 30 minut.
Všechny suroviny na tymiánový sirup dejte do hrníčku, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte do zhoustnutí na konzistenci sirupu.
Po upečení nechte koláč přibližně 10 minut chladnout, pomocí nože uvolněte okraje koláče od formy a následně jej překlopte na servírovací talíř.
Odstraňte pečicí papír a ještě teplý koláč propíchejte špejlí a polijte tymiánovým sirupem.
Koláč servírujte ozdobený větvičkami tymiánu.
Připravila: Jitka Musilová
Zdroj a foto: Dobré jedlo




