velikost písma malá střední velká
Recepty
Zahřejte seSvařákový sorbet a kořeněné sušenky
Autor: Redakce· Víno červené 750 ml
· Cukr moučka 4 lžíce
· Vitana Skořice celá 2 ks
· Víno portské 60 ml
· Mouka hladká 240 g
· Sůl 1 špetka
· Vitana pyramidové sáčky s kořením na svařák 1 ks
· Pomerančová marmeláda
· Kůra z půlky pomeranče 1 ks
· Vitana Hřebíček 6 ks
· Cukr krupice 80 g
· Máslo 180 g
· Vitana skořicový cukr 1 ks
· Vitana Hřebíček na ozdobu
1. Červené víno nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm pomerančovou marmeládu. Přidejte pomerančovou kůru, cukr, koření a 10 minut vařte. Potom stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Vyjměte pomerančovou kůru a koření, zamíchejte portské víno a přesuňte na pár hodin do ledničky k úplnému vychlazení.
2. Vychlazenou směs přelijte do nádoby, kterou můžete použít do mrazáku - mělkou plastovou nebo nerezovou misku, kterou lze uzavřít víkem. Vložte do mrazáku a nechte půl hodiny mrazit. Poté vyndejte a dobře promíchejte, aby se rozbily zmrazky. Celý postup zopakujte ještě 5x až 6x, vždy po půl hodině. Potom nádobu uzavřete a nechte přes noc zamrazit.
3. Pro přípravu sušenek dejte do elektrického robotu změklé máslo, cukr krupici, oba druhy mouky, špetku soli a nechte dobře prohníst. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě krátce propracujte rukama. Rozdělte na dvě poloviny a vyválejte na půlcentimetrovou tloušťku.
4. Vykrajujte kolečka o průměru 4-5 cm. Posypejte je skořicovým cukrem smíchaným s mletými hřebíčky a badyánem. Pro efekt můžete každé kolečko ozdobit jedním celým hřebíčkem.
5. Přesuňte na plech a pečte 15-20 minut při teplotě 160 °C. Sušenky se během pečení trochu roztáhnou do stran, proto jim nezapomeňte dopřát dost místa. Upečené sušenky nechte vychladnout.
6. Hotový sorbet naberte do sklenic nebo misek a při podávání každou ozdobte kořeněnou sušenkou