velikost písma malá střední velká
Recepty
Tipy od šéfkuchařeStaňte se opravdovými mistry grilu
Autor: RedakceGrilování je oblíbenou aktivitou, která spojuje přátele a rodinu u jednoho stolu.
Ať už jste zkušený mistr grilu, nebo teprve začínáte, vždy je prostor pro zdokonalení a nové nápady.
Proto vám přinášíme několik osvědčených tipů kuchaře Stanislava Vaněčka, které vám pomohou posunout vaše grilovací dovednosti na vyšší úroveň.
1) Dostatečně rozpálený gril
Předtím než položíte maso na gril, ujistěte se, že je dostatečně rozpálený, ideálně na teplotu 220-250 °C. Důkladné rozehřátí grilu je nezbytné pro dosažení krásného opálení masa, které uzamkne šťávy uvnitř a vytvoří chutnou krustu na povrchu.
2) Pozor na maso přímo z lednice
Maso by mělo být před grilováním vždy při pokojové teplotě, aby se rovnoměrně propeklo. „Pokud dáte na gril maso přímo z lednice, může to způsobit nerovnoměrné propečení, kdy povrch je spálený a střed zůstane syrový," říká Stanislav Vaněček z Albertu.
3) Maso osušte
Předtím než položíte maso na gril, je důležité ho důkladně osušit papírovou utěrkou. Tím se odstraní přebytečná vlhkost, která by mohla způsobit, že se maso bude spíše vařit než grilovat. Vlhké maso na grilu nebude mít tu krásnou, karamelizovanou kůrku, kterou si přejeme.
4) Měřte teplotu
Použití vpichového teploměru je klíčové pro dosažení dokonalého výsledku při grilování. Tento nástroj vám umožní sledovat vnitřní teplotu masa, což je důležité pro zajištění, že maso je dostatečně propečené a zároveň šťavnaté. „Například, pro hovězí steak je ideální vnitřní teplota kolem 55-60 °C pro medium rare, zatímco kuřecí maso by mělo uvnitř dosáhnout alespoň 75 °C, aby bylo bezpečné k jídlu," dodává Stanislav.
5) Dejte přednost jednoduchosti při kořenění
Vyhněte se silným kořeněným marinádám, které často zcela přebijí chuť masa. Bohatě si vystačíte se solí, pepřem a čerstvými bylinkami, které maso krásně ovoní. Chuť masa podpořte například domácí rajčatovou salsou nebo omáčkou chimichurri, která se skvěle hodí ke grilovaným steakům a rybám.
6) Ovonět jídlo může i rozpálené uhlí
„Využijte rozpálené dřevěné uhlí jako koření. Sfoukněte z rozžhaveného uhlí bílý popel a připravte na něm steak, který tak získá lehce kouřové aroma. Maso pečte z každé strany zhruba tři minuty," doporučuje Stanislav. Stejně tak si můžete na uhlí zprudka opéct třeba chléb.
7) Ugrilujte si také dezert
Vyzkoušejte ovoce na ohni, výborné jsou například grilované broskve. Pokrájejte broskve na dílky nebo poloviny, řezné strany obalte ve třtinovém cukru a opékejte na mírném žáru, dokud cukr nezkaramelizuje. Opečené broskve můžete ještě posypat müsli nebo ořechy a ozdobit créme fraîche.
8) Spalené? Ne, skvělé!
Nebojte se grilovanou zeleninu lehce spálit. Připálená cherry rajčátka stačí lehce dochutit olivovým olejem, solí, pepřem a bazalkovým pestem. To samé můžete udělat s mrkví. Očištěnou mrkev osušte, lehce namarinujte v olivovém oleji se solí a pepřem a nechte na grilu připálit do černa. K ještě horké mrkvi přidejte kozí sýr, lehce zakápněte balsamicem a přidejte najemno nakrájenou mátu.
Stanislav Vaněček
Šéfkuchař udržitelné kantýny v Albertu