velikost písma malá střední velká
Recepty
ŠpenátŠpenátové rizoto s telecím masem
Autor: RedakceRecepty na téma špenát přináší Překvapení č. 26/2025
Ingredience:
Na rizoto:
2 menší cibule
300 g rýže na rizoto
100 ml suchého bílého vína
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
100 g malých špenátových listů
4 jarní cibulky
2 lžíce másla
100 g strouhaného parmazánu
sůl / mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
Na maso:
4 telecí řízky
sůl / mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
Na pesto:
100 g sušených rajčat v oleji
30 g piniových oříšků
1 větší stroužek česneku
50 g strouhaného parmazánu
100 ml olivového oleje
sůl / mletý pepř
Postup:
Očištěnou a nadrobno na krájenou cibuli orestujte na oleji. Přisypejte rýži a pokračujte v restování 3 až 5 minut, dokud okraje rýžových zrnek nebudou mírně průhledné.
Rýži přelijte vínem a nechte ho téměř celé odpařit. Začněte přilévat horký vývar a pravidelně míchejte. Ke konci vaření přidejte čerstvý omytý a osušený špenát a jarní cibulku nakrájenou na plátky.
Dále přilévejte vývar a rýži vařte, dokud nebude mírně na skus. Rizoto odstavte z plotny, přimíchejte do něj máslo a nastrouhaný parmazán. Pokud je třeba, přidejte další vývar a rizoto dochuťte solí a mletým pepřem.
Telecí řízky naklepejte, osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji a másle z obou stran. Vyjměte je z pánve, přikryjte a nechte odstát. Výpek z nich přilijte do rizota.
Na pesto rozsekejte v mixéru scezená sušená rajčata, nasucho opečené piniové oříšky, česnek a parmazán.
Postupně přidávejte olej ze sušených rajčat a extra panenský olivový olej, dokud nevznikne hladká pasta.
Pesto dochuťte solí a mletým pepřem. Rizoto podávejte s telecím masem, dalším špenátem, opraženými piniovými oříšky, rajčatovým pestem a nastrouhaným parmazánem.
Připravila: Jitka Musilová
Zdroj: Dobre jedlo