velikost písma malá střední velká
Recepty
Inspirace z čísla 11/2025Škubánky naslano
Autor: RedakceInfo: Všechny varianty tvarohu, ať už plnotučný, polotučný či odtučněný, mají vysoký podíl bílkovin a vápníku. V samotném použití se pak docela liší a je potřeba si v receptech pohlídat, o který druh tvarohu přesně jde.
Škubánky naslano - Ingredience
800 g brambor
200 g hrubé mouky
3 lžíce sádla na opékání
1 svazek jarní cibulky
70 g anglické slaniny
2 stroužky česneku
150 g tvrdého tvarohu
1 lžička sušeného česneku
2 lžíce směsi čerstvých bylinek
2 lžičky směsi semínek (mák, drcený kmín, konopná semínka)
čerstvé výhonky řeřichy na ozdobení
sůl a pepř
Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě. Pak vodu slijte, ale jenom částečně. Nechte jí v hrnci tolik, aby dosahovala zhruba do třetiny výšky brambor. Uvařené brambory ve zbytku horké vody trochu rozmačkejte.
Prosypejte hrubou moukou a jen zběžně promíchejte. Přiklopte pokličkou a nechte 15 minut pařit, až se vytvoří škubánková hmota.
Lžící odebírejte kusy hmoty a opékejte je na troše sádla na pánvi, než zezlátnou a vytvoří se křupavá kůrčička. Cibulky nakrájejte na kolečka, slaninu na kostičky a opečte na sádle dozlatova. Krátce před koncem pečení přidejte nasekaný česnek.
Tvaroh nastrouhejte nebo rozmačkejte na hrudky. Smíchejte s bylinkami a sušeným česnekem, osolte a opepřete. Podle chuti přidejte i trochu máku nebo konopných semínek.
Opečené škubánky podávejte s opečenou slaninou a cibulkou. Posypejte tvarohovou drobenkou a ozdobte řeřichou.
Tip: Smíchat tvrdý tvaroh s bylinkami a připravit z něj posypku naslano je vynikající nápad. Využijete ji také na zeleninové polévky a saláty.
Připravila: Jitka Musilová Foto: Gurmet