velikost písma malá střední velká
Šéf v kuchyni
V naší kuchyni jsem šéfem jáMátové chutney
Autor: RedakcePřekvapení 16/2022
Příběh a recept slečny Daniely
Příběh slečny Daniely, která žije v New Yorku, ráda tam vaří přátelům českou kuchyni a ve volném čase cestuje po světě a ochutnává místní speciality, najdete v Překvapení č. 15 a druhý díl v 16 (19. 4.). Ve druhém díle dokonce naučila čtenáře Překvapení připravovat krok za krokem pravdou indickou placku Allo Paratha s bramborovou náplní. Placka skvěle chutná s mátovém chutney - recept zde.
Mátové chutney
2 velké hrsti čerstvých lístků koriandru, 1 velká hrst máty, zelené chilli papričky 1-2 ks, čerstvý zázvor - velikost palce (nakrájet na malé kousky), cca 2 polévkové lžíce šťávy z limetky nebo z citronu, 2 polévkové lžíce vody, 1 lžička černé soli, může být i obyčejná bílá nebo růžová, ½ lžičky Chaat Masala, 1 lžička cukru a 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana (ke druhé variantě chutney).
Postup:
- Do mixéru vložte koriandr, mátu, zázvor, citronovou šťávu, 2 lžíce vody a rozmixujte na jemnou pastu.
- Nedávejte více vody, než je uvedeno, ta slouží pouze k tomu, aby se všechny ingredience lépe rozmixovaly, chutney má být hustší konzistence.
- Takto připravenou směs dejte do misky, přidejte Chaat masala, sůl, cukr a lžičkou promíchejte.
Můj tip:
Jelikož krásně zelená barva vydrží maximálně jeden den, není dobré směs skladovat déle. Pokud chcete jemnější variantu chutney, smíchejte ho s třemi lžícemi bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Tato verze si udrží v lednici krásně zelenou barvu o den či dva déle.
Dobrou chuť!
Daniela, New York