velikost písma malá střední velká
Šéf v kuchyni
Máčené buchtičky babičky Maruš
Autor: RedakcePříběh paní Terezy, která peče pro rodinu s úsměvem a láskou, jste si mohli přečíst v narozeninovém vydání č. 20.
A tady je recept na její máčené buchtičky, které ji naučila její babička Maruška.
S pečením pomáhá mamince i dcerka
Těsto
Klasické kynuté těsto
mléko 500 ml, droždí 43 g, hladká mouka 1000 g, vejce 4 ks,
cukr krupice 200 g (dávám i méně), máslo (nebo tuk na pečení) 200 g, sůl - špetka
Náplň: mák, mléko, cukr
Na máčení
řepný sirob 3 ks (lze koupit ve zdravé výživě), 2 másla, trocha rumu, perník na strouhání - 9 kusů na uvedené množství surovin
Postup:
Připravíme si kvásek - droždí dáme do pár lžic mléka a necháme vzejít. V míse smícháme mouku, sůl, přidáme vejce, cukr, máslo, zbytek mléka a nakonec droždí. Pořádně smícháme. Necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si můžeme nastrouhat perník a připravit makovou náplň. Když těsto vykyne, vyválíme si postupně placky a nakrájíme na čtverce - doprostřed umístíme lžičku máku.
Buchty dáme péct. Na plotně smícháme sirob, máslo a trochu rumu. Rozehřejeme do kompaktní tekutiny. Buchty necháme chvíli vychladnout (ale ne dostudena) a poté máčíme v tekutině a obalujeme v perníku.
Buchty jsou nejlepší po odležení druhý den. V lednici vydrží až týden.
Doporučuji si perník dávat do misky postupně, jelikož sirob odkapává, mohl by se vám zbytečně lepit dohromady.
Dobrou chuť!
Tereza
Máčené buchtičky obalené v perníku