velikost písma malá střední velká
Recepty
Pro zdraví a pohoduMrkvovo-cuketová polévka
Autor: Redakce5 mrkví
1 cuketa
1,2 l zeleninového vývaru
1 lžička drceného koriandru
½ lžičky mleté kurkumy
½ lžičky uzené papriky
2 cm čerstvého zázvoru
1 citron
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
hladkolistá petržel
krutony k podávání
Postup:
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev na kolečka a cuketu na kostičky.
Zázvor nastrouhejte najemno. V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm cibuli a česnek.
Přidejte mrkev a cuketu, krátce orestujte a vsypejte koření. Nechte ho minutku rozvonět a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud zelenina nezměkne.
Pak polévku rozmixujte dohladka, dolaďte citronovou šťávou, solí a pepřem.
Podávejte s petrželkou, chlebovými krutony a třeba i mrkvovými pentličkami.
Tip: Kousek mrkve můžete podélně naškrabat škrabkou na pentličky a nechat si je na ozdobu.
Připravila: Jitka Musilová
Zdroj a foto: Gurmet