velikost písma malá střední velká
Recepty
Loštická česnečka s Olomouckými tvarůžky
Autor: Redakce
Polévka patří mezi základní pilíře zdravého jídelníčku. Zasytí, prohřeje a dodá tělu důležité živiny. Při příležitosti Světového dne výživy, který připadá na 16. října, přinášejí A.W. Olomoucké tvarůžky podzimní inspiraci na tradiční loštickou česnečku. Vydatná polévka plná chutí spojuje sílu česneku s nutričními benefity jedinečných tvarůžků.
Recept na loštickou česnečku
Suroviny:
3 cibule, 3 větší brambory, 1 palička česneku, 300 g Olomouckých tvarůžků, 150 g slaniny, sůl, pepř, majoránka, 1,5 l vody

Postup:
Na kostičky nakrájenou slaninu opečeme v hrnci dozlatova, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a společně ji orestujeme.
Zalijeme vodou, přidáme na kostičky pokrájené brambory, kmín, sůl a vaříme doměkka. Poté polévku ochutíme pepřem, sušenou majoránkou a prolisovaným česnekem.
Hotovou polévku rozdělíme do žáruvzdorných misek, do každé vložíme nakrájené kousky tvarůžků a v předehřáté troubě krátce zapečeme při vyšší teplotě, aby se sýr rozvoněl a částečně roztavil.
Podáváme s čerstvým pečivem.
Loštická česnečka nejen prohřeje tělo a provoní domov, ale také pomůže doplnit tekutiny, zasytí a dodá tělu důležité živiny. Česnek přirozeně podporuje imunitu, působí antibakteriálně a obsahuje cenné antioxidanty. V kombinaci s Olomouckými tvarůžky je na světě ideální pokrm pro podzimní dny.
„Olomoucké tvarůžky patří do české kuchyně už po staletí. V posledních letech je ale stále častěji objevují i lidé, kteří se chtějí stravovat zdravěji a hledají lehké potraviny bez zbytečných přísad. Díky tvarůžkům tak vznikne chutná a výživná polévka s vysokým obsahem bílkovin," říká Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
INFO: Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu bez použití syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů.
Díky mimořádně nízkému obsahu tuku (pouze 0,5 g na 100 g) a vysokému podílu bílkovin (až 28 g na 100 g) představují zdravou alternativu k běžným sýrům a jsou oblíbené mezi těmi, kteří se chtějí stravovat lehce a vyváženě.




