velikost písma malá střední velká
Recepty
Lehká jídlaKvětákové rizoto se zeleninou a kuřecím prsem
Autor: RedakceTaké jste milovníci rizota, ale hledáte jeho lehčí variantu? S květákovou rýží nejen ušetříte čas, ale ještě navíc uděláte i něco pro své zdraví. Květák je vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko chorob vázaných na cévní soustavu. Pokud se delší dobu snažíte zhubnout nebo si chcete jednoduše zlepšit zdraví, pomůže vám květáková dieta.
(2 porce, 30 minut, bez lepku)
Suroviny:
· 1 šalotka
· 3 lžíce extra panenského olivového oleje (Nature's Promise Bio)
· 400 g květáku najemno (třeba Albertova Tržnice)
· 500 ml vody
· 1 kostka zeleninového bujónu (Nature's Promise Bio)
· 300 g kuřecích prsních řízků (Nature's Promise Bio)
· 15 g parmazánu
· sůl, pepř
· 50 g mraženého hrášku
· 50 g mražené kukuřice
· 100 g másla (třeba Česká chuť)
· 1 citron (Nature's Promise Bio)
Postup:
1. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte šalotku dozlatova. Přidejte 400 g květáku najemno a krátce restujte.
2. Přiveďte k varu 500 ml převařené vody s kostkou zeleninového bujónu a postupně přilévejte ke květákové směsi. Vařte několik minut, dokud květák nezměkne a směs nenasákne většinu tekutiny.
3. Přidejte 15 g nastrouhaného parmazánu, osolte a opepřete. Vsypte 50 g mraženého hrášku a 50 g mražené kukuřice a vařte další 4 minuty.
4. Na jiné pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a osmažte 300 g kuřecích prsíček dozlatova. Po osmahnutí nakrájejte maso na tenké plátky.
5. Do hotového rizota přidejte 100 g másla a dobře promíchejte. Nastrouhejte kůru z omytého bio citronu a přidejte ji ke směsi.
6. Rizoto servírujte s nakrájenými kuřecími prsíčky a ozdobte čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť!