Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

p28 24939


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Recepty > Jehněčí kýta na bylinkách s brambory batata harra

velikost písma malá střední velká

Recepty

Masíčko

Jehněčí kýta na bylinkách s brambory batata harra

Autor: Redakce

V posledních letech zažívá jehněčí maso velký comeback do českých a moravských kuchyní. Na našich stolech ho rádi vidí i odborníci na zdravou výživu. Existuje spoustu receptů, jak si jehněčí maso připravit. Zkuste třeba zajímavý recept od valašského šéfkuchaře Tomáše Kunovského.

lanterna-food-image-004-websize 21976

Suroviny (na 4 porce):lanterna-food-image-004-websize 21976

800 g jehněčí kýty

1 cibule

1 mrkev

1 petržel

150 g celerové natě

6 pol. lžic olivového oleje

100 g másla

1 pol. lžíce uzené papriky

1 pol. lžíce fenyklových semínek

2 pol. lžíce medu

3 celé kousky skořice

1 lžička kajenské papriky

1 lžička drceného hřebíčku

30 g tymiánu

20 g soli

Na brambory batata harra:

600 g brambor

2 šalotky

3 stroužky česneku

1 lžíce citronové šťávy

½ lžičky chilli

3 lžíce olivového oleje

lístky koriandru

 

Postup:

1. Jehněčí kýtu prošpikujeme celou skořicí a tymiánem a vmasírujeme směs ostatních koření (uzená paprika, fenykl, hřebíček, kajenská paprika), které jsme předtím rozdrtili v hmoždíři.

2. Cibuli oloupeme a nahrubo nasekáme. Totéž uděláme s očištěnou zeleninou. Olej spolu s máslem zahřejeme a orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekanou zeleninu, celerovou nať a med.

3. Jakmile cibule zesklovatí a zelenina je lehce orestovaná, přidáme maso a ještě zprudka asi 5 minut restujeme.

4. Maso i se zeleninou přesuneme do pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C.

5. Před podáváním vyjmeme z masa skořici a tymián a nakrájíme ho na plátky. Maso by mělo být na řezu růžové.


Příloha: Brambory batata harra

„Místo klasických brambor vyzkoušejte jako přílohu batata harra. Tato pikantní libanonská úprava brambor ochucených česnekem a chilli k jehněčímu skvěle ladí a potěší milovníky pikantnější kuchyně," doporučuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Postup:

Na másle orestujeme česnek a chilli. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme syrové neloupané brambory nakrájené na silnější půlkolečka. Necháme v troubě upéct do měkka. Na závěr přidáme lístky koriandru a promícháme.

„Při podávání naservírujeme na talíř nejprve brambory batata harra, přiložíme pečenou zeleninu a poté plátky jehněčí kýty. Na závěr přelijeme výpekem," radí Tomáš Kunovský.

Tip šéfkuchaře:
„Kdo nemá rád specifickou chuť koriandrových lístků, může je nahradit univerzálnější naťovou petrželí."


„U nás v Beskydech mělo pastevectví ovcí odjakživa silnou tradici a jehněčí maso bylo pro naše předky tradiční součástí stravy. V posledních letech se opět zlepšuje jeho dostupnost. A protože se jedná o „mladé" maso, které, podobně jako telecí nebo králičí, vřele doporučují i odborníci na zdravou výživu, je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Není divu, když se správně připraví, je jemné a křehké, navíc obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály - například selen a železo," upozorňuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde jsou pokrmy z jehněčího masa ve stálé nabídce.

 

Pozvánka za gastro zážitky

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský pochází z Valašska a velmi dobře zná a rád vaří zdejší regionální kuchyni. Své zkušenosti ale sbíral i ve světě - například ve Skotsku, kde strávil 15 let a kde se specializoval hlavně na přípravu dezertů. V současné době je šéfkuchařem Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích, který je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci a gastro zážitky v Beskydech. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející pětichodová menu snoubená s lahodnými víny, a pořádají zde také vyhlášené tematické gastronomické akce, jako je například Noc bílých lanýžů nebo Michelinské galavečeře při každoročním podzimním Karlovském gastrofestivalu. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku exotických masáží nebo beauty salon. Více informací najdete na www.lanterna.cz

spa-hotel-lanterna-letecky-websize 21977

Zdroj a foto: Resort Valachy, www.valachy.cz


 

poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná


Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x 2 knihy: Meandry + Tíha viny

3x poukaz na supersáček Minit

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.