velikost písma malá střední velká
Recepty
Svatomartinská husaHusí stifada
Autor: Redakce
Ingredience: 
3,5 kg husy
1 kg šalotky
100 ml červeného vína
2 lžíce rajského protlaku
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
1 svitek celé skořice
špetka muškátového oříšku
olivový olej
Postup:
Husu naporcujte - vyřízněte prsa a rozkrájejte je ještě na 2-3 kusy, oddělte stehna a rozdělte je na paličky a horní stehna.
Všechny kusy masa zprudka opečte na rozpáleném oleji dozlatova.
Naskládejte je do velkého hrnce se silným dnem a podlijte vínem a vodou, aby sahala asi do poloviny masa.
Přidejte protlak a koření, přiveďte k varu a duste asi 3 hodiny, dokud maso úplně nezměkne. V polovině vaření přidejte oloupané šalotky.
Husu podávejte s opečenými plátky brambor.

Tip: Zatímco na pečeni potřebujete opravdu velký pekáč, při přípravě stifada se bez něj obejdete - husa se porcuje předem.
Připravila: Jitka Musilová
Foto: Gurmet




