velikost písma malá střední velká
Recepty
GrilujemeGrilovaný losos s horskou čočkou v drcených rajčatech
Autor: RedakceIngredience:
200 g čočky berglinsen Menu Gold
100 g cibule
50 g celeru
50 g mrkve
50 g petržele
stroužek česneku
sójová omáčka
250 g drcených rajčat
olej
sůl, pepř
cukr krystal
600 g filet z lososa
tymián
Postup:
Čočku berglinsen vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a uvaříme ji „na skus".
Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
Přidáme česnek nakrájený na plátky a zakápneme sójovou omáčkou.
Necháme odpařit a vmícháme drcená rajčata.
Do rajčatové směsi přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem a cukrem a necháme odstát. Lososa nakrájíme na jednotlivé porce.
Osolíme, potřeme olejem, ochutíme tymiánem a ogrilujeme.
Podáváme teplé jako hlavní jídlo.
Berglinsen aneb horská čočka
Čočka berglinsen, které se také říká horská čočka, má menší zrnka o velikosti 4 až 5 milimetrů, je na skus pevná a aromatičtější než velkozrnná čočka, která je v českých kuchyních nejrozšířenější. Pěstuje se v nadmořských výškách od 700 do 1500 metrů a nejen podle toho, ale i podle podnebí, kde se pěstuje, získává svůj unikátní vzhled. Může být tmavší, světlejší nebo s drobnými skvrnkami.
Horská čočka má velmi vysoký obsah bílkovin, díky čemuž je vynikající náhražkou masa. Vysoký podíl vlákniny má pozitivní vliv na zažívání a velmi nízký obsah tuků dělá z horské čočky ideální ingredienci pro nízkokalorické jídlo s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin.
Před vařením ji není potřeba namáčet. Stačí propláchnout studenou vodou a vařit 16 až 20 minut na mírném ohni tak, aby byla stále na skus pevná. Ke konci vaření přidejte sůl a koření. Skvělé jsou i klíčky z horské čočky, které se skvěle hodí k salátům. Pro lepší stravitelnost je můžete spařit horkou vodou nebo blanšírovat a rychle zchladit.
Zdroj: Recepty MENU GOLD