velikost písma malá střední velká
Recepty
V hlavní roli citronFrancouzský citronový koláč
Autor: RedakcePâte sucré:
375 g hladké mouky
140 g cukru moučky
47 g mandlové mouky
225 g změklého másla
1 vejce
Meringue:
100 g bílků
200 g cukru
krupice 350 ml l
lemon curdu 300–350 ml
Postup:
Do mísy dejte máslo, přidejte asi 3/4 cukru a vymíchejte krém.
V misce smíchejte hladkou a mandlovou mouku i zbylý cukr a nadvakrát je zapracujte do směsi. Nakonec zapracujte vejce.
Těsto přendejte na pracovní plochu a prohněťte.
Pak ho odložte do lednice a nechte 2 hodiny chladit. Vychlazené těsto rozválejte a přeneste do formy, upěchujte a zarovnejte okraje.
Dovnitř dejte pečicí papír, fazole nebo rýži a pečte 8 minut na 165 °C.
Vyjměte zátěž a pečte ještě 12 minut dozlatova. Na meringue ušlehejte bílky a cukr ve vodní lázni do sněhu.
Stáhněte misku z lázně a šlehejte ještě 5 minut, dokud sníh nezchladne.
Na vychladlý korpus naneste vychlazený citronový krém a ozdobte bílkovým sněhem. Sníh flambujte flambovací pistolí a ihned podávejte.
Tip: Pokud chcete, aby se lemon curd v koláči ani nehnul, přidejte do něj při přípravě trochu želatiny – nechte ve studené vodě nabobtnat jeden plátek, a když zašleháte všechno máslo, zašlehejte i vyždímanou želatinu.
Připravila: Jitka Musilová
Foto: Gurmet