velikost písma malá střední velká
Recepty
ZeleninaChřestové rizoto
Autor: RedakceJemná chuť, lahodná křehkost a výjimečné výživové vlastnosti - chřest je právem označován za krále jarní zeleniny. Ať už vynikne v jednoduché úpravě s máslem, v krémovém rizotu nebo na grilu, vždy přináší na talíř svěžest a lehkost.
Tento a další "chřestové" recepty nabízí Překvapení 21/2025
Ingredience:
150 g zeleného chřestu
200 g rýže Arborio
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 l zeleninového vývaru
100 ml bílého vína
60 g parmazánu
60 g másla
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Postup:
Nakrájejte šalotku a nechte ji spolu s česnekem zesklovatět na olivovém oleji.
Přidejte rýži, krátce vše osmahněte, zalijte bílým vínem a nechte odpařit.
Postupně přidávejte zeleninový vývar, dokud rýže nezměkne.
Přidejte nakrájený chřest s odlomenými tvrdými konci a vařte ještě několik minut.
Do rizota vmíchejte strouhaný parmazán, který ho dosolí a lehce zahustí.
Následně stáhněte plamen a vmíchejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo.
Přidejte sůl a pepř dle chuti a podávejte.
Připravila: Jitka Musilová
Zdroj a foto: Gurmet, Dobre jedlo a www.bistrovalachy.cz