Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

titulní stránka


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Rádce > Vysoké teploty zvyšují riziko otravy z jídla

velikost písma malá střední velká

Rádce

Pro zdraví a pohodu

Vysoké teploty zvyšují riziko otravy z jídla

Autor: Redakce

Vysoké teploty vytvářejí ideální prostředí pro rychlé množení mikroorganismů v potravinách a roste tak riziko možné otravy z jídla, upozorňuje Potravinářská komora ČR. Potravináři proto radí, aby lidé při nákupu, přepravě i skladování udrželi syrové potraviny, jako jsou vejce a syrové maso, odděleně od ostatních, aby předešli možné kontaminaci. Zároveň doporučují dodržovat správné hygienické podmínky při přípravě pokrmů, rizikové z pohledu šíření bakterií může podle nich být i grilování. Ještě pečlivější by měli být v těchto dnech také distributoři a prodejci potravin.

Česko čekají tropické dny, které vyžadují pozornější chování při skladování potravin. "Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí - například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů by zákazníci měli naopak vybírat až na konci nákupu," doporučuje Potravinářská komora ČR.

Pokud lidé přepravují jídlo v autě, doporučuje se jej umístit ho tak, aby bylo izolováno od horka, nejlépe do autochladničky, izolovaných boxů nebo alespoň termotašek. Citlivé potraviny se totiž mohou zkazit už po několika desítkách minut při vystavení teplotám nad 30 stupňů Celsia.

food 25922

Důležité je podle potravinářů také v tropických dnech zamezit prudkému kolísání teploty, například vejce se totiž při přechodu z nízké teploty do horka orosí a voda na povrchu následně vytváří riziko pro šíření mikroorganismů. Podobné riziko hrozí také třeba při orosení chleba.

„Množení bakterií hrozí i u prodejců zmrzlin, častým problémem je namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá, a pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií".

Čistota a správné skladování jsou klíčové i u prodejců

Hygienickou nezávadnost a maximální důraz na dodržování předpisů je třeba zajistit i při skladování a prodeji potravin. Samozřejmostí je dodržování všech norem a postupů při skladování a manipulaci s potravinami či přímo na prodejních pultech. O to více tam, kde je nutné dodržovat stanovenou teplotu, například v úseku masa a uzenin.

„Je nezbytné skladovat potraviny tak, aby nedošlo ke kontaminaci vzduchem a světlem. Udržovat potraviny mimo přímé sluneční záření a látky, které mohou způsobit zdravotní závadnost nebo jinak ovlivnit jejich jakost. Dále skladovat potraviny v předepsaných teplotách, které stanovuje vyhláška nebo garantuje výrobce a pečlivě dohlížet na bezpečné skladování. V případě manipulace s chlazenými nebo mraženými potravinami dodržovat pravidla chladícího řetězce a nedovolit ani částečné rozmražení výrobku. Je nezbytné zabránit jakémukoli poškození obalů potravin, ekologicky zlikvidovat prošlé nebo zkažené potraviny a nedovolit, aby se k zákazníkovi dostaly potraviny prošlé nebo podléhající zkáze".


 

poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná


Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x 2 knihy z nabídky na týden 29

2x 2 knihy z nabídky na týden 29 (a)

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.