velikost písma malá střední velká
Rádce
Víte, jak správně vybrat kloubní výživu?
Autor: RedakceTo, že je klouby třeba vyživovat, už dnes ví skoro každý. Problémy s pohybovou soustavou jsou druhou největší příčinou pracovních neschopností a tak tento problém trápí značnou část populace. Kloubních výživ je celá řada a výběr té správné je obtížný. Jak se mezi nimi orientovat? Jsme neustále zaplavováni řadou reklamních nabídek, ve kterých jsou skloňovány rozličné účinné látky, včetně kolagenu. A právě v tom může být zásadní problém v účinku či pouhém placebo efektu. Kolagenu je vícero druhů a kloubům pomáhá jen v hydrolyzované podobě ve formě kolagenních peptidů. Je tedy třeba pečlivě zkoumat obaly a obsah přípravků.
Jak vlastně fungují klouby?
Naše těla se pohybují díky kloubům. V lidském těle je více než 100 kloubů, které umožňují tělu pohyb. Pohyb je radost, ale vystavuje klouby tření a opotřebení, proto je třeba klouby specificky a komplexně vyživovat. Kloub je tvořen nejenom chrupavkou, ale také subchondrální kostí, kostí kloubních hlavic a jamek, kloubním pouzdrem, vazy a synoviální membránou. A toto vše je tvořeno kolagenem, jehož zásluhou naše těla, která jsou ze 70 procent voda, nejsou tekutá, resp. kapalná.
Není kolagen jako kolagen
Dnes už se nediskutuje o tom, zdali kolagen ano či ne, ale zdali kolagen hydrolyzovaný či nativní. Rozdíl mezi nativním kolagenem a kolagenními peptidy je velký a to jak v makromolekulární struktuře, tak především ve využitelnosti organismem a biologické aktivitě. Na kongresu Společnosti pro pojivové tkáně České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně v září 2015 byla prezentována souhrnná práce “Význam kolagenu pro výživu pojivových tkání pohybového aparátu, zejména kloubů“ autorů M. Braun a spol. Obsahem této práce byl popis typů kolagenu, zásadních pro výživu kloubního systému a funkční rozdíly mezi hydrolyzovaným kolagenem a tzv. nativním kolagenem. Dopředu již můžeme říci, že výsledkem zkoumání je fakt, že kolagen tělu pomáhá v jediné, pro kloubní výživu využitelné formě, a to ve formě kolagenních peptidů. Nativní kolagen je kolagen ve své přírodní podobě. Podle aktuálních výsledků vědy se v přírodě nachází až 29 typů nativního kolagenu, z čehož v lidském těle to je asi 11 typů kolagenu. Typy kolagenu se od sebe liší zejména primární strukturou. V různých tkáních je zastoupení různých typů kolagenu odlišné a to podle fyziologické funkce. Nativní kolagen kteréhokoliv z typů podléhá v trávicím traktu štěpení trávicími enzymy, jehož výsledkem jsou nahodile různé dlouhé řetězce aminokyselin, různé molekulové hmotnosti. Povšimněte si onoho slova „nahodile“. Kolagenní peptidy jsou získávány specifickou enzymatickou hydrolýzou přírodního kolagenu pomocí enzymu kolagenózy. Výsledný kolagenní hydrolyzát má stejné aminokyselinové složení jako původní nativní kolagen, avšak obsahuje obzvláště vysoké koncentrace pro kolagen specifických aminokyselin prolinu, glycinu a 4-hydroxyprolinu. Kupříkladu patentovaný proces enzymatické hydrolýzy umožňuje vznik nízkomolekulárních peptidů GELITA, které jsou okamžitě rozpustné i ve studené vodě a mají vynikající vstřebatelnost. Jejich molekulová hmotnost je definovaná a pokaždé stejná, tím je zaručena jejich dobrá vstřebatelnost. Dosud žádnou publikovanou studií nebylo prokázáno, že by nativní, tedy neštěpený, kolagen jakéhokoliv typu vyživoval chrupavky, vazy, šlachy, kloubní pouzdro, kosti a další pojivové tkáně. Nemůže tak být považován za složku napomáhající výživě kloubů.
Co by kloubní výživa měla obsahovat?
Obecně je kloubní výživa určená lidem se zatěžovanými klouby. Z výzkumu předního českého revmatologa prof. MUDr. Milana Adama, DrSc. a řady dalších vědců vyplývají pro kloubní výživu tyto čtyři zásady, které by měly být dodrženy, aby výživa kloubů byla smysluplná: 1) Měla by obsahovat kolagen a to ve formě kolagenních peptidů, které jsou vstřebatelné a dostávají se do chrupavkových či kostních buněk, kde ovlivňují jejich biologickou aktivitu a stimulují syntézu kolagenu typu I, II či III a to podle fyziologických potřeb organismu. Obsah kolagenní bílkoviny v kloubní výživě je důležitým kritériem, neboť právě ona je výživou kostí i kloubů a přispívá k udržování jejich normálních funkcí. 2) Obsah kolagenu, resp. kolagenních peptidů 3000 až 10000 mg v denní dávce. 3) Kloubní výživa by měla být komplexní, aby zasáhla celou kaskádu metabolismu kolagenu a pojivových tkání kloubů. Proto je dobré, pokud kloubní výživa obsahuje další látky s nutričním a fyziologickým účinkem – vitamíny, minerály, bylinné extrakty, látky tělu vlastní jako jsou glukosaminsulfát a chondroitinsulfát a antioxidanty, které doplňují metabolickou kaskádu kolagenu a kloubních tkání. 4) Obsahy těchto látek by měly být významné, blížící se 100 % doporučené denní dávky. Je tedy velmi důležité obsahy fyziologicky účinných látek v jednotlivých na trhu nabízeních přípravcích porovnat, neboť na jejich obsahu opravdu záleží. Pokud naše klouby potřebují kloubní výživu, pak nechceme redukční dietu, ale skutečnou komplexní výživu kloubů. Vodítkem může být i doporučení odborných společností.
Více informací o artróze a péči o klouby najdete zde.