Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

titulní stránka


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Rádce > Pečeme koláče a dorty

velikost písma malá střední velká

Rádce

Kuchyně

Pečeme koláče a dorty

Autor: Redakce
peceni-4 3093

Patříte mezi hospodyňky, které si nedokážou představit kuchyni bez buchet, koláčů, dortíků či bábovek? Pokud rády pečete, nechte se inspirovat našimi rady a tipy...

peceniBábovka

  • Bábovku snadno vyklopíte, pokud formu vymažete tukem, vložíte ji na chvíli do lednice, aby tuk ztuhnul, a teprve pak vysypete moukou.
  • Bábovka půjde také lépe vyklopit, když formu dobře vymažete sádlem. Místo mouky použijte strouhanku, bábovka půjde ven téměř sama.
  • Vyzkoušet můžete i silikonovou formu, která se nemusí vymazávat ani vysypávat, přitom se těsto nepřichytí.
  • Jak vytvořit mramorovou bábovku? Do formy nalijte polovinu světlého těsta. Pak přidejte tmavé, ponořte vidličku a jejím otáčením v ruce jej vmíchejte do světlého těsta. Po obkroužení celého obvodu formy navrch přidejte zbytek světlého těsta.
  • Pokud je bábovka nahoře už tmavá, ale uvnitř ještě není dopečená (těsto se lepí na špejli), znamená to, že byla nastavená teplota nejspíš příliš vysoká. Přikryjte moučník pečícím papírem a dopečte jej.

Dortpeceni

  • Chcete dort přesně podélně rozříznout? Existují speciální nože, pomůže vám však také obyčejná nit. Nožem si vytvořte mělký nářez, pak obtočte nití celý korpus a přitáhněte.
  • Pečete třípatrový dort? Jednotlivá patra vám budou dobře držet, zafixujete-li je špejlemi.
  • Pokud si rádi pečete do zásoby, abyste se při přípravě moučníků nezdržovali a mohli se např. více věnovat zdobení, je možné si korpusy napéci dopředu a zamrazit je. Piškot lze zmrazit až na tři měsíce, aniž by utrpěla jeho kvalita.

 

Kynuté těsto

  • Kynuté těsto, které nechce nakynout, vložte do trouby předehřáté na 50 °C - dvířka trouby nechte otevřená.
  • Rozinky (oříšky, mandle, kandované ovoce apod.) nedávejte do kynutého těsta s ostatními surovinami. Nejprve zadělejte kynuté těsto, nechte ho vykynout a teprve pak zapracujte rozinky a nechte znovu nakynout.

Suroviny

  • Na pečení nepoužívejte některé levné náhražky surovin.
  • Vyvarujte se například nízkotučných produktů - především nízkotučného tvarohu a mléka (pokud to není přímo uvedeno v receptu).
  • Nenahrazujte máslo margarínem.
  • Potřebujete-li do těsta přidat med, používejte rozpuštěný a vychladlý.

Praktičtí pomocníci ve fotogalerii

Speciální forma na šachovnicový koláč (365 Kč, Magnet 3Pagen).

Tento nůž rozkrojí dortový korpus a umožní perfektní rozetření krému či polevy (145 Kč, Magnet 3Pagen).

Silikonové formy na muffiny pro všechny zamilované (199 Kč/12 ks, Magnet 3Pagen).

Kuchyňský robot Kenwwood, s nímž jednoduše a rychle připravíte dokonalá těsta (9 986 Kč, www.eproton.cz).

S touto praktickou silikonovou chňapkou se rozhodně nespálíte (265 Kč, www.naoko.cz).

 

Připravila: Andrea Melenová, andrea.melenova@sanomamedia.cz 
Foto: Magnet 3Pagen, wwww.eproton.cz, Naoko

 

poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná

Galerie:


Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x audiokniha + kniha: Povídky jedna báseň + Až na kraj světa

2x 2 knihy: Svěřený čas + Tíha viny

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.