velikost písma malá střední velká
Rádce
KuchyněPečeme koláče a dorty
Autor: Redakce
Patříte mezi hospodyňky, které si nedokážou představit kuchyni bez buchet, koláčů, dortíků či bábovek? Pokud rády pečete, nechte se inspirovat našimi rady a tipy...
Bábovka
- Bábovku snadno vyklopíte, pokud formu vymažete tukem, vložíte ji na chvíli do lednice, aby tuk ztuhnul, a teprve pak vysypete moukou.
- Bábovka půjde také lépe vyklopit, když formu dobře vymažete sádlem. Místo mouky použijte strouhanku, bábovka půjde ven téměř sama.
- Vyzkoušet můžete i silikonovou formu, která se nemusí vymazávat ani vysypávat, přitom se těsto nepřichytí.
- Jak vytvořit mramorovou bábovku? Do formy nalijte polovinu světlého těsta. Pak přidejte tmavé, ponořte vidličku a jejím otáčením v ruce jej vmíchejte do světlého těsta. Po obkroužení celého obvodu formy navrch přidejte zbytek světlého těsta.
- Pokud je bábovka nahoře už tmavá, ale uvnitř ještě není dopečená (těsto se lepí na špejli), znamená to, že byla nastavená teplota nejspíš příliš vysoká. Přikryjte moučník pečícím papírem a dopečte jej.
Dort
- Chcete dort přesně podélně rozříznout? Existují speciální nože, pomůže vám však také obyčejná nit. Nožem si vytvořte mělký nářez, pak obtočte nití celý korpus a přitáhněte.
- Pečete třípatrový dort? Jednotlivá patra vám budou dobře držet, zafixujete-li je špejlemi.
- Pokud si rádi pečete do zásoby, abyste se při přípravě moučníků nezdržovali a mohli se např. více věnovat zdobení, je možné si korpusy napéci dopředu a zamrazit je. Piškot lze zmrazit až na tři měsíce, aniž by utrpěla jeho kvalita.
Kynuté těsto
- Kynuté těsto, které nechce nakynout, vložte do trouby předehřáté na 50 °C - dvířka trouby nechte otevřená.
- Rozinky (oříšky, mandle, kandované ovoce apod.) nedávejte do kynutého těsta s ostatními surovinami. Nejprve zadělejte kynuté těsto, nechte ho vykynout a teprve pak zapracujte rozinky a nechte znovu nakynout.
Suroviny
- Na pečení nepoužívejte některé levné náhražky surovin.
- Vyvarujte se například nízkotučných produktů - především nízkotučného tvarohu a mléka (pokud to není přímo uvedeno v receptu).
- Nenahrazujte máslo margarínem.
- Potřebujete-li do těsta přidat med, používejte rozpuštěný a vychladlý.
Praktičtí pomocníci ve fotogalerii
Speciální forma na šachovnicový koláč (365 Kč, Magnet 3Pagen).
Tento nůž rozkrojí dortový korpus a umožní perfektní rozetření krému či polevy (145 Kč, Magnet 3Pagen).
Silikonové formy na muffiny pro všechny zamilované (199 Kč/12 ks, Magnet 3Pagen).
Kuchyňský robot Kenwwood, s nímž jednoduše a rychle připravíte dokonalá těsta (9 986 Kč, www.eproton.cz).
S touto praktickou silikonovou chňapkou se rozhodně nespálíte (265 Kč, www.naoko.cz).
Připravila: Andrea Melenová, andrea.melenova@sanomamedia.cz
Foto: Magnet 3Pagen, wwww.eproton.cz, Naoko