velikost písma malá střední velká
Rádce
Chutně a zdravěOslavte příchod jara dobrým jídlem!
Autor: RedakceAť už dáte přednost křehkému koláči plnému zeleniny nebo zdravějšímu mazanci, důležité je přizvat ke svátečnímu stolu svoje nejbližší a strávit pěkné chvíle společně.
Slaný koláč s hráškem a mrkví
300 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo
150 g sádla
1 vejce
1 lžička soli
50 ml studené vody
Náplň:
200 g hrášku
3 menší mrkve
velká hrst hladkolisté petržele
350 ml 30% smetany
4 vejce
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy nasypte mouku, přidejte pokrájené sádlo, vejce, sůl a vodu. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové fólie a uložte alespoň na hodinu do chladničky. Vychlazené těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Horní papír sloupněte a pomocí spodního těsto překlopte do koláčové formy. Pak sundejte i druhý papír, těsto urovnejte a přebytečné kousky odřízněte. Na těsto rozvrstvěte hrášek a pokrájenou očištěnou mrkev. Vejce vyšlehejte se smetanou, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Směsí zalijte zeleninu v koláči a pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut, dokud povrch není pevný a zlatavý.
Mazanec ze špaldové mouky
300 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
200 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
110 g změklého másla
2 žloutky + 1 vejce na potření
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
250 ml vlažného mléka
30 g droždí
špetka soli
1 lžička citronové kůry
2 lžíce rumu
hrst rozinek
hrst mandlí
Do mísy nasypte mouku, cukr a vanilkový cukr, promíchejte a do středu udělejte důlek. Do něj nalijte mléko a rozdrobte droždí. Nechte asi 10 min odstát, dokud kvásek nevzejde. K mouce přidejte všechny zbývající suroviny kromě mandlí a zadělejte hladké pružné těsto. Vložte ho do čisté mísy, překryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 150 °C. Po vykynutí vytvarujte z těsta mazanec, potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte pokrájenými mandlemi. Nechte asi 10 minut nakynout. Pak vložte do trouby a pečte asi 60 minut dozlatova.
Foto: Babiččina volba