velikost písma malá střední velká
Rádce
KuchyněNůž si zaslouží péči
Autor: RedakceBez nože byste se v kuchyni těžko obešli. Musíte však o něj obzvlášť dobře pečovat, aby vám dlouho a dobře sloužil. Jak?
1.Čistěte nože po každém použití, a to tak, že je nejprve umyjete v teplé mýdlové vodě, dobře opláchnete a vysušíte nejlépe papírovou kuchyňskou utěrkou.
2. I když někteří výrobci umožňují mytí nože v myčce, odborníci to nedoporučují. Chemikálie z mycího prostředku mohou poškodit ostří, stejně jako nárazy během mytí o jiné nádobí.
3. Než nůž uložíte, ujistěte se, že je dokonale suchý, neboť vlhkost jej může poškodit.
4. Jak nože skladovat? V původních obalech od výrobce či ve speciálních stojanech. Máte na nože zvláštní zásuvku? Pamatujte, že pokud skladujete nože pohromadě, měl by každý mít svoje speciální pouzdro.
5. Nože vám vydrží déle, pokud budete při krájení používat správný podklad, to znamená prkénko, a raději ne to sklokeramické.
6. Jestliže budete používat jednotlivé nože na potraviny pro ně určené, déle vám vydrží. Rozdělte si nože na potraviny živočišného a rostlinného původu, dobré je mít i úzký kratší nůž na vykosťování a také zvláštní nůž s vroubky na chléb a pečivo.
7. Ostrý nůž je samozřejmostí. Buď si můžete pořídit domácí elektrický brousek, nebo svěřit své nože do rukou profesionála. Klasické ocelové nože vyžadují časté broušení, pořiďte si proto určitě i nůž keramický. Při denním používání vám vydrží ostrý i několik let.