velikost písma malá střední velká
Rádce
Na zahraděKlíčky, nebo microgreens? Vypěstujte si obojí!
Autor: RedakceSpousta lidí tyto pojmy zaměňuje, ale jde o různé kategorie rostlin.
Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Klíčky se pouze namáčí ve vodě a sklízí ještě před tím, než se na nich objeví lístky. Microgreens oproti tomu rostou o něco déle a k tomu, aby prosperovaly, potřebují i světlo a substrát, do něhož zakoření.
Zásobárna vitaminů
Oba druhy jsou ale přímo nabité vitaminy, minerály, dobře stravitelnými bílkovinami, antioxidanty, enzymy a celou řadou dalších výživných látek, za které vám tělo poděkuje. Obzvláště na počátku jara, kdy je o sezonní zeleninu nouze.
Když semínko ožívá a klíčí, mění se jeho složení a obsah výživných látek, jichž mladé rostlinky obsahují mnohem víc než ty dospělé. Protože se připravuje na start do života, roste jeho vitalita a síla, kterou může přenést na svého konzumenta, tedy na vás.
Pěstování klíčků
Klíčit lze většinu oblíbených druhů zeleniny, luštěnin i obilovin. Nejoblíbenější jsou klíčky vojtěšky, naklíčená semínka řeřichy, ředkviček, brokolice nebo červeného zelí. Oblíbené bývá také mungo, hrách, čočka a fazole azuki. Samotný proces klíčení je velmi jednoduchý, a pěstitelem se tak může stát naprosto každý nezávisle na tom, zda žije na venkově, nebo ve městě.
V čem klíčit
Semínka můžete probudit k životu přímo v kuchyni. Nejjednodušší je nasypat hrst semínek řeřichy na namočený kousek vaty v kelímku nebo misce, postavit ji na parapet okna a pravidelně rosit. Tím to v podstatě končí. Ani se nenadějete a do týdne můžete sklízet štiplavou úrodu plnou vitaminů.
Použít samozřejmě můžete i k tomu určená skleněná nakličovadla s nerezovým víčkem a sítkem. Před tím je ale nutné klíčky nechat přes noc namočené ve vodě a během klíčení je dvakrát až třikrát denně proplachovat. Dařit se jim bude při pokojové teplotě a na místě s dostatečným přísunem vzduchu a světla.
Pěstování microgreens
O stupínek výš jsou microgreens, mladé výhonky zeleniny nebo bylinek, které se sklízejí těsně po rozvinutí prvního pravého lístku. Právě v ten moment poskytují nejbohatší škálu cenných látek, jichž mnohdy mají víc než dospělé plody. Pěstovat lze celou řadu jedlých druhů rostlin (hlávkový salát, čekanka, rukola, ředkvičky, quinoa) stejně jako obiloviny (rýže, oves, pšenice, kukuřice, ječmen) a luštěniny (cizrna, fazole, čočka).
V čem je pěstovat
Ideální pro pěstování je obyčejná plastová podmiska nejlépe černé barvy (mladé kořínky totiž nemají rády světlo) a klasický zahradnický substrát. Mějte ale na paměti, že nesmí obsahovat hnojivo, které by semínka mohlo spálit. Sázkou na jistotu v tomto ohledu jsou speciální substráty pro výsev. Místo substrátu ale můžete použít ekologičtější kokosové vlákno či rohož z minerální vlny. Takto vypěstovaná zelenina rovněž bude zdravější, neboť substráty s neznámým původem mohou obsahovat patogeny a těžké kovy.
Postup výsadby microgreens
- 1. Sázení semen
Misku naplňte substrátem, mírně udusejte a jeho povrch rovnoměrně posypejte osivem. Semínka by se neměla vzájemně dotýkat, ale příliš mnoho prostoru mezi nimi být nemusí. Nakonec substrát rozprašovačem dostatečně zvlhčete odstátou vodou z kohoutku. Správnému uchycení klíčků pomůžete, když semínka mírně zatížíte (například druhou podmiskou), která zadrží vlhkost. Nechte je klíčit na tmavém místě se stálou pokojovou teplotou.
- 2. Během klíčení
Během následujících tří až pěti dnů, kdy semena budou klíčit, nesmí substrát vyschnout. Zároveň však dávejte pozor, aby nebyl zcela utopený ve vodě. Proto semena nezalévejte konvičkou, ale jen roste. A po několika dnech klíčení rovněž nadzvedněte horní podmisku a dopřejte jim trochu slunečního svitu.
- 3. Kolik světla potřebují
Závisí na druhu. Obecně platí, že většina druhů microgreens vyžaduje zhruba dvanáct hodin přímého světla denně. V zimním období nebo při nedostatku světlých míst v domě se neobejdete bez umělého osvětlení. Profesionálové k pěstování používají speciální microgreens svítidla a pěstební stany.
- 4. Sklizeň
Microgreens rostou zhruba týden (některé déle). Pak je jednoduše ostřihnete nebo odříznete. Řez ale musí být správně provedený. Stonky řezejte v místě, kde vyrůstají z půdy. Vyvarujte se řezání do kořenů nebo půdy. Můžete buď sklidit celou rostlinu najednou, nebo sbírat jednotlivé listy, pokud je nepotřebujete všechny najednou.
Připravila: Jana Tržilová
Foto: Shutterstock