velikost písma malá střední velká
Rádce
Kdy je ten správný čas na pečení cukroví?
Autor: RedakceVánoce u nás bezesporu patří k nejoblíbenějším svátkům v roce. Je to čas pohody a klidu, který trávíme se svými blízkými a společně si užíváme volné chvíle. K Vánocům se pojí nejrůznější zvyky a tradice. Kromě zdobení vánočního stromečku, stavění betlému, věšení jmelí, přípravy štědrovečerní večeře je to hlavně pečení cukroví. Kdy je nejlepší začít péct a kde se u nás vlastně tato tradice vzala?
Historie pečení
Vánoční cukroví a jeho pečení patří k nejrozšířenějším vánočním tradicím, které se dodržují ve většině českých domácností. Jeho historie sahá do 19. století, kdy se vyráběly různé figurky z ovoce, pekly se perníky slazené medem nebo později i vanilkové rohlíčky či vosí hnízda. Cukrovím se rovněž zdobily vánoční stromečky. Nutno však dodat, že bylo záležitostí spíše bohaté šlechty a měšťanů, v chudších rodinách si pochutnávali hlavně na sušeném ovoci a ořeších. Rozmanitější druhy cukroví se začaly objevovat až ve 20. století. Některé sladkosti dnes už ani na našich vánočních stolech nevídáme, např. pečené oplatky polévané medem, lívance, švestkové knedlíky či muziku (směs sušeného ovoce, strouhaného perníku a ořechů).
Pohanský původ cukroví
K pečení vánočního cukroví se vztahovalo i mnoho pověr. Používat se směla pouze mouka z vlastní úrody, aby rodina zažila hojný rok. Voda z těsta se slévala a přidávala do krmení kravám, aby v příštím roce dobře dojily. Štědrovečerní zbytky se dávaly domácím zvířatům a ke stromům na zahradách, aby byla dobrá úroda. Připálené nebo popraskané cukroví se pak považovalo za neštěstí a smrt v rodině. Prapůvod cukroví můžeme hledat už v dávných pohanských dobách, ovšem v té době mělo spíše ochrannou funkci. Různé pečivo a pokrmy se spojovaly s obřadními rituály zimního slunovratu, které měly chránit dům a rodinu před temnými silami. Zavěšovaly se nad vchodové dveře světnic, stájí, na stromy v zahradách apod.
Kdy začít s pečením?
Mezi tradiční vánoční cukroví, které pečeme i my dnes, patří především perníčky, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, vánočka či jablečný závin. Sladkých druhů však existuje nepřeberné množství a záleží na každém, do jakého počtu se pustí. Otázkou spíše zůstává, kdy je pro jednotlivé cukroví nejvhodnější doba, aby bylo co nejchutnější. Například s medovými perníčky je dobré začít již koncem listopadu, protože potřebují dlouhou dobu na změknutí. Pro většinu cukroví pak stačí zhruba 2 – 3 týdny před vánočními svátky (vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové cukroví či cukroví z lineckého těsta). Týden před svátky se pusťte do marokánek, cukroví z bílkových těst, nepečeného cukroví, dále také do výroby polev a náplní. V předvečer Štědrého dne upečte vánočku a o Štědrém dnu pak jablečný závin.
Naše tipy
4Home 6dílná sada na pečení
6dílná silikonová sada poskytuje veškeré pohodlí a vše, co potřebujete k tradičnímu pečení. Obsahuje silikonovou formu na bábovku, tradiční silikonovou formu na biskupský chlebíček, formu na muffiny a silikonovou podložku, která je nepřilnavá a pohodlně se na ní zpracovává těsto. Může se však použít i do trouby místo pečicího papíru. V sadě dále nechybí silikonová stěrka a mašlovačka. Všechny pomůcky jsou lehké, velmi skladné, snadno omyvatelné a odolají teplotám od -40 °C do +230 °C. www.4home.cz
Cena: 599 korun
4Home Velká silikonová sada na pečení
Sada na pečení se skládá z velkého silikonového válu, válečku s nastavitelnými držadly, mašlovačky a také podložky, která může nahradit papír na pečení. Díky silikonové úpravě není třeba pracovní plochu vysypávat moukou, vše má nepřilnavý povrch. Silikon je odolný proti teplotám až +230 °C a nepohlcuje pachy. Všechny pomůcky jsou snadno omyvatelné, lehké a skladné. Vál můžete jednoduše srolovat a uklidit. Nezabere vám tedy tolik místa jako ten klasický dřevěný. www.4home.cz
Cena: 499 korun
4Home Sada na pečení
Sada nabízí pomůcky pro pohodlné pečení bez připálenin díky kvalitnímu nepřilnavému silikonovému povrchu. Obsahuje pekáč na pečení, který má klasický hranatý tvar s praktickými silikonovými úchyty, formu na koláč se silikonovým vnitřkem a praktickou silikonovou stěrku. www.4home.cz
Cena: 399 korun