Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

p28 24939


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Rádce > Kdy je ten správný čas na pečení cukroví?

velikost písma malá střední velká

Rádce

Kdy je ten správný čas na pečení cukroví?

Autor: Redakce

Vánoce u nás bezesporu patří k nejoblíbenějším svátkům v roce. Je to čas pohody a klidu, který trávíme se svými blízkými a společně si užíváme volné chvíle. K Vánocům se pojí nejrůznější zvyky a tradice. Kromě zdobení vánočního stromečku, stavění betlému, věšení jmelí, přípravy štědrovečerní večeře je to hlavně pečení cukroví. Kdy je nejlepší začít péct a kde se u nás vlastně tato tradice vzala?

Historie pečení

Vánoční cukroví a jeho pečení patří k nejrozšířenějším vánočním tradicím, které se dodržují ve většině českých domácností. Jeho historie sahá do 19. století, kdy se vyráběly různé figurky z ovoce, pekly se perníky slazené medem nebo později i vanilkové rohlíčky či vosí hnízda. Cukrovím se rovněž zdobily vánoční stromečky. Nutno však dodat, že bylo záležitostí spíše bohaté šlechty a měšťanů, v chudších rodinách si pochutnávali hlavně na sušeném ovoci a ořeších. Rozmanitější druhy cukroví se začaly objevovat až ve 20. století. Některé sladkosti dnes už ani na našich vánočních stolech nevídáme, např. pečené oplatky polévané medem, lívance, švestkové knedlíky či muziku (směs sušeného ovoce, strouhaného perníku a ořechů).

Pohanský původ cukroví

K pečení vánočního cukroví se vztahovalo i mnoho pověr. Používat se směla pouze mouka z vlastní úrody, aby rodina zažila hojný rok. Voda z těsta se slévala a přidávala do krmení kravám, aby v příštím roce dobře dojily. Štědrovečerní zbytky se dávaly domácím zvířatům a ke stromům na zahradách, aby byla dobrá úroda. Připálené nebo popraskané cukroví se pak považovalo za neštěstí a smrt v rodině. Prapůvod cukroví můžeme hledat už v dávných pohanských dobách, ovšem v té době mělo spíše ochrannou funkci. Různé pečivo a pokrmy se spojovaly s obřadními rituály zimního slunovratu, které měly chránit dům a rodinu před temnými silami. Zavěšovaly se nad vchodové dveře světnic, stájí, na stromy v zahradách apod.

Kdy začít s pečením?

Mezi tradiční vánoční cukroví, které pečeme i my dnes, patří především perníčky, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, vánočka či jablečný závin. Sladkých druhů však existuje nepřeberné množství a záleží na každém, do jakého počtu se pustí. Otázkou spíše zůstává, kdy je pro jednotlivé cukroví nejvhodnější doba, aby bylo co nejchutnější. Například s medovými perníčky je dobré začít již koncem listopadu, protože potřebují dlouhou dobu na změknutí. Pro většinu cukroví pak stačí zhruba 2 – 3 týdny před vánočními svátky (vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové cukroví či cukroví z lineckého těsta). Týden před svátky se pusťte do marokánek, cukroví z bílkových těst, nepečeného cukroví, dále také do výroby polev a náplní. V předvečer Štědrého dne upečte vánočku a o Štědrém dnu pak jablečný závin.

Naše tipy

4home-6dilna-sada-na-peceni-full 139994Home 6dílná sada na pečení

6dílná silikonová sada poskytuje veškeré pohodlí a vše, co potřebujete k tradičnímu pečení. Obsahuje silikonovou formu na bábovku, tradiční silikonovou formu na biskupský chlebíček, formu na muffiny a silikonovou podložku, která je nepřilnavá a pohodlně se na ní zpracovává těsto. Může se však použít i do trouby místo pečicího papíru. V sadě dále nechybí silikonová stěrka a mašlovačka. Všechny pomůcky jsou lehké, velmi skladné, snadno omyvatelné a odolají teplotám od -40 °C do +230 °C. www.4home.cz

Cena: 599 korun

4home-velka-silikonova-sada-na-peceni-full 139984Home Velká silikonová sada na pečení

Sada na pečení se skládá z velkého silikonového válu, válečku s nastavitelnými držadly, mašlovačky a také podložky, která může nahradit papír na pečení. Díky silikonové úpravě není třeba pracovní plochu vysypávat moukou, vše má nepřilnavý povrch. Silikon je odolný proti teplotám až +230 °C a nepohlcuje pachy. Všechny pomůcky jsou snadno omyvatelné, lehké a skladné. Vál můžete jednoduše srolovat a uklidit. Nezabere vám tedy tolik místa jako ten klasický dřevěný. www.4home.cz

Cena: 499 korun

4home-sada-na-peceni-full 139974Home Sada na pečení

Sada nabízí pomůcky pro pohodlné pečení bez připálenin díky kvalitnímu nepřilnavému silikonovému povrchu. Obsahuje pekáč na pečení, který má klasický hranatý tvar s praktickými silikonovými úchyty, formu na koláč se silikonovým vnitřkem a praktickou silikonovou stěrku. www.4home.cz

Cena: 399 korun


poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná


Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x Zadáno pro milovníky čtení

2x 2 knihy: Tajemství ořechové aleje + Nedělejte si starosti

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.