velikost písma malá střední velká
Rádce
Breviář Etikety piva pro ženyJak důstojně a s grácií pít pivo
Autor: RedakceUž dávno neplatí, že pivo je výhradní nápoj mužů, že je to jen „chlapská" záležitost. Je mnoho žen, které jednostranně „maskulinní" reklama neodradila, a zůstaly pivu věrny, další mu pozvolna se zvyšující se kvalitou piva a jeho stále širší nabídkou přicházejí na chuť. Přesto jistý rozdíl mezi konzumací piva muži a ženami najdeme. Jak by se tedy měla při pití piva chovat žena?
-
Do restaurace vstupuje jako první muž, ze staré tradice, aby ženu symbolicky „chránil". Samozřejmě dnes už jsou obavy z dění v restauraci neopodstatněné. V dnešní době jde spíš o pravidlo, že jako první vstupuje do každého prostoru ten, kdo je tam více doma a toho druhého uvádí. A aby žena uváděla muže do restaurace, je přece i v moderní době nezvyklé, proto se držíme tradice, že do hospody či restaurace vstupuje obvykle první muž.
-
Za Jiřího Gutha-Jarkovského bylo vyloučeno, aby žena s kamarádkou navštívily restauraci a objednaly si pivo. Archaická představa, že pivo je pro muže, je dávno překonaná, nápoje nedělíme podle pohlaví. Partička kamarádek si může zajít na skleničku dobrého piva bez jakýchkoli předsudků. Samozřejmě, ženy si rády vybírají kultivované prostředí, vyžadují čistotu, dokonalý servis, dobře ošetřené pivo v kvalitním skle. Při servírování piva větší skupině musí všichni vyčkat, až mají sklenice s pivem před sebou všechny dámy u stolu. Pak je na hostitelce nebo iniciátorce setkání, aby pozvedla sklenici a symbolicky vybídla k přípitku. Jakkoli není u piva obvyklé nabízet hostům ubrousek, vyžádejme si ho po obsluze. Magda Vášáryová si sice v Postřižinách utírá pěnu z úst hřbetem ruky, ale pravá dáma se bez ubrousku neobejde. Pivo pijeme pro osvěžení a pro pocit sounáležitosti s ostatními ženami u stolu. Proto řídíme rychlost konzumace podle ostatních, je to stejné jako u jídla. Není společenské vypít sklenici během tří minut, zatímco ostatní dámy jen lehce usrkávají. Řídíme se podle hostitelky nebo nejvýznamnější ženy u stolu.
-
Žena u stolu nesedí jako muž, „na plný sed", ale jen v třetině židle. To proto, aby držela tělo vznosně a zpříma. Žena u stolu nesedí proto, aby se najedla, ale aby byla krásná. Spanilé držení těla zbaví všechny kolem pocitu, že žena dělá něco nepatřičného, když si dává pivo s bohatou bílou pěnou.
-
Vysoká kultura pití vína vyhradila přiťukávání skleničkami pouze vínu. Ale pijeme-li pivo z vyšších tenkostěnných sklenic, není proti dobrým mravům, když si zlehka přiťukneme. Samozřejmě, neměli bychom kromě vody kombinovat různé druhy nápojů, třeba pivo a víno, pivo a džus apod. Pokud je nás u stolu více, nenatahuje se dáma přes stůl, aby dosáhla na hosta na protější straně stolu, ale jen pozvedne číši piva a očima a gestem si symbolicky přiťukne.
-
K ženám nejvíce ladí štíhlé tenkostěnné sklenice, které svou elegancí korespondují s elegantním stylem dámy. Sklenici žena drží co nejvíce vespod, má-li stopku, pak za stopku. Důvodů je několik. Žena by neměla na sklenici zanechat matné otisky prstů, tím pivo ztrácí svou třpytivě zlatavou barvu. Pivo ve sklenici je pečlivě ošetřené a temperované, a kdyby žena uchopila sklenici vysoko za tělo a sevřela ji do dlaně, oteplovala by nápoj a tím ho znehodnocovala. U žen je ještě dalším důvodem elegance držení sklenice, které není u mužů tak důležité, ale mělo by být charakteristické právě pro ženu.
-
U piva, které je správně vychlazené (poznáme to i pohledem podle romanticky oroseného závoje na sklenici), počítáme s tím, že stékající kapky vody ze stěn sklenice by mohly ženě potřísnit oděv. Proto je namístě využít podtácek, který odsaje přebytečnou vlhkost a dno sklenice udržuje v suchu. Používá se pro jakékoli typy sklenic, tedy i tenkostěnné číše na stopce. Papírové podložky neslouží na hraní, jak se někdy hosté mylně domnívají, proto z nich nestavíme pyramidu ani s nimi neházíme po kamarádkách, raději si všimneme jejich obsahu. Často na nich bývají vytištěné překvapivé informace o pivu, které právě ochutnáváme.
-
Dáma se může napít jen tehdy, má-li prázdná ústa. Pak jen zlehka přiloží okraj sklenice piva ke rtům a napije se na jeden doušek. Otře si ústa ubrouskem a položí sklenici zpátky na stůl.
-
Počítá-li žena s tím, že ji očekává posezení u sklenice piva, měla by použít co nejsvětlejší rtěnku, navíc tzv. „neslíbatelnou" (což je nutné před použitím důkladně vyzkoušet). Rtěnku by před konzumací piva měla dáma lehce setřít, aby nezanechávala na sklenici nežádoucí stopy. Proto je vhodné před zahájením stolování odejít na toaletu a kromě obvyklých úkonů, jako je úprava účesu a make-upu, by si žena měla setřít přebytečnou rtěnku.
-
Pivo pije dáma při různých příležitostech. Často k jídlu. Jsou pokrmy, které si o pivo přímo říkají. Je to třeba klasická těžší česká kuchyně, např. husa či kachna se zelím, vepřové maso se zelím, zabijačkové speciality, svíčková na smetaně, smažená ryba, uzené maso apod. Ale i tam, kde z tradice saháme po víně, je leckdy pivo vhodné. Pivo si žena může dát i při krátkém posezení v restauraci například k lehkému předkrmu (beef nebo salmon tartar, výběr kořeněných uzenin, roastbeef, uzený jazyk apod.). I při denním posezení s kamarádkou v letní zahradní restauraci více osvěží sklenice dobře vychlazeného piva než sladké limonády nebo víno s vyšším obsahem alkoholu.
-
Pivo působí velmi dobře na zažívání. Má nižší obsah alkoholu než víno, což právě ženy vítají, je osvěžující. Díky velkému výběru, který trh dnes nabízí, si žena může najít svého favorita, který jí bude chuťově nejvíce vyhovovat. Některé ženy dávají přednost více hořkým značkám, některé preferují mírně nasládlou chuť, některé dokonce dávají přednost kombinaci lehkého piva s ovocnou limonádou.
-
Pivo v přiměřeném množství má blahodárný vliv na ženský organismus. Je ideálním nápojem pro doplnění energie po cvičení ve fitness, proto baletky po vystoupení dávají přednost pivu. Působí preventivně proti ledvinovým potížím a dodává tělu vitamin B. U žen nejde ovšem jen o to, aby pivo pily, důležité je, jak ho pijí. Musejí dbát i na estetickou složku konzumace piva, aby vypadaly stále elegantně a přitažlivě.
-
Pivo by mělo být řádně ošetřeno, tedy vychlazeno na správnou teplotu podle druhu piva (světlejší a lehčí jsou vždy chladnější), sklenice by měly být bezvadně vyleštěné s neporušenými okraji. Žena by si měla všimnout, zda její pivní sklo je pečlivě umyté a čisté, takže pivo bude ve sklenici ve správné kvalitě - pokud ne, požádá partnera, aby chybu u obsluhy reklamoval a nechal sklenici vyměnit. Jsou-li u stolu pouze ženy, mají stejnou povinnost, jakou by měl muž: servis piva musí být perfektní, a pokud není, je správné nenápadně upozornit obsluhu. Dobrý personál nevychová nikdo jiný než náročný host.
-
Pivo se nejen čepuje. Někdy se podává v lahvích nebo plechovkách a žena si je nalévá do sklenice sama. Není to nepozornost personálu. Je to nabídka, aby si žena sama zvolila, kolik piva si chce do sklenice nalít. Doporučujeme nalévat jen takové množství, které v příštích minutách vypijeme. Jednak si tak pivo uchovává nižší teplotu, protože láhve nebo plechovky byly před podáváním v chladničce, a proto déle udrží pivo studené. Navíc dlouhým stáním ve sklenici pivo může zvětrat, nalitím z láhve se osvěží a vytvoří novou pěnu. Na rozdíl od vína si žena může pivo dolévat z láhve sama, případně se mohou obsloužit kamarádky navzájem. V luxusních restauracích se nám bude snažit personál dolévat pivo sám. Ale ani tam se neostýchejme dolévat si ho samostatně, u piva je to běžné. A ještě jedna záludnost, která souvisí s podáváním piva v lahvích nebo plechovkách: Některé ženy propadnou nejistotě, zda nemají pivo z plechovky pít brčkem jako colu nebo sprite. Kdepak, pivo brčkem nikdy nepijeme. Etiketa ani nepřipouští, abychom pili pivo z láhve, to je vyhrazeno jen pro exotická piva, která se konzumují s limetkou napěchovanou do hrdla láhve.
-
Stane-li nám nějaká nehoda, polijeme stůl, nebo dokonce převrhneme sklenici piva, zachováme stoický klid. Nevyskakujeme, neupozorňujeme ostatní, co jsme provedli, ale ani okolí by si nemělo nehody všímat, tedy všichni dělají, že si ničeho nevšimli, aby neuvrhli nešťastníka do rozpaků, už tak se nebude cítit dobře. Přikryjeme polité místo ubrouskem a čekáme, až se objeví obsluha, pak nenápadně ukážeme, co se stalo. Zbytek je už na personálu.
-
Kolik piv může žena vypít? Tolik, aby se stále cítila dobře. Pozor, pivo účinkuje s jistou setrvačností, proto zvolníme včas a přejdeme na vodu, nebo si dáme pauzu. U mužů je signál začínající opilosti zřetelný - muž cítí nutkavou potřebu si svléknout sako. To si žena musí odpustit, a proto se zaměří na jiné příznaky: nejistota při držení sklenice, pomalejší reakce, obraz okolí mírně plave. Ostatně každá žena zná svou míru a v restauraci si ji hlídá zvlášť pečlivě. Stále si v duchu opakuje zlaté pravidlo etikety: Dobrá pověst je víc než dobrá zábava.