velikost písma malá střední velká
Rádce
Ochutnejte...Cider z Tátova sadu
Autor: RedakceVyváženému suchému chmelenému cideru přidávají vybrané odrůdy chmele trochu citrusové vůně a charakteristickou hořkost, která příjemně ozvláštňuje jeho chuť. Stejně jako ostatní druhy ciderů z Tátova sadu se vyrábí tradiční anglickou metodou s dlouhým zráním v tancích ze starých odrůd jablek. V závěrečné fázi výroby se pak cider chmelí. Tento proces probíhá za studena a trvá celý jeden měsíc. Výsledný nápoj s obsahem 6,2% alkoholu se pak plní do třetinkových nebo tři čtvrtě litrových lahví.
Ve své nabídce měl Tátův sad doposud cider suchý a polosuchý. Tátův sad je specifický především tím, že jeho výroba a vše s ní spojené, od roubování stromů, zemědělské činnosti, přes fermentaci, lahvování a ochutnávání probíhá na jednom místě - na rodinném statku Abtových v Líšnici u Prahy.
Všechno mají na starost Táta Jan a Máma Kateřina, za zdatné asistence jejich dětí Aničky a Honzíka, odbavovat nával objednávek jim pomáhají Vašek s Magdou.
Osvěžující nápoj vzniká fermentací čerstvě vylisovaného jablečného moštu. Zdejší jablka pocházejí ze starých odrůd vysokokmenných sadů a dále ze speciálních anglických a francouzských odrůd, které dávají hořká jablka, s vysokým obsahem taninu. V případě suchého cideru se nepřidává žádný cukr, nápoj je tak akorát hořký, plný chuti, s jemnou kyselinkou a obsahem alkoholu 6,2%. Polosuchá varianta je oproti té suché sladší, moštovější, protože do ní Táta přidává špetku třtinového cukru. Nižší obsah alkoholu 5,4% a jeho svěží chuť potěší ty, kteří se ještě k suchému nepropili.
O Tátově sadu
Tátův sad je rodinná značka jablečných ciderů a přírodních limonád, která vstoupila na trh v roce 2016. Rodina Abtových, Táta Jan, Máma Kateřina a děti, vyrábí cidery tradiční anglickou metodou z čerstvě lisovaného jablečného moštu. Jako jediný výrobce na našem trhu, má v rukách celý proces výroby od roubování stromů, zemědělské činnosti, přes fermentaci, lahvování až po finální dovoz ke svým zákazníkům. Pro výrobu používá plody ze starých odrůd jabloní pěstovaných na vysokokmenných podnožích a speciální anglické a francouzské odrůdy hořkých jablek s vysokým obsahem taninu. Celá výroba je samozřejmě ekologická, s respekt k přírodě a tradičním způsobům hospodaření.