velikost písma malá střední velká
Rádce
Vyznáte se v houbách?Asijské houby
Autor: RedakceMáte rádi asijská jídla? Pak byste měli vyzkoušet i skvělé asijské houby Enoki, Shimeji Brown a Shimeji White. Všechny tyto druhy hub jsou mimořádně chutné, plné zdraví prospěšných látek a hlavně velmi jednoduché na přípravu.
Houby všeobecně jsou hotovou vitaminovou a minerální bombou. Asijské houby jsou také díky svým účinkům už od pradávna používány i v tradiční čínské medicíně. Umí například pomáhat v boji s rakovinou, se zánětlivými onemocněními, či nám posilovat imunitu. Zároveň jsou specifické tím, že se na rozdíl od tuzemských hub dají ve většině případů konzumovat syrové. To zaručí zachování všech prospěšných látek v nich obsažených, a tím v mnohem vyšší míře chrání náš organismus. „Z našeho exkluzivního průzkumu vyplývá, že popularita asijských hub a poptávka po nich stoupá. Houby asijského typu rádo konzumuje a v obchodech vyhledává zhruba 15 % respondentů. Nejznámnější z nich, hlívu ústřičnou, si oblíbilo dokonce 50 % dotázaných a společně se žampióny se objevuje v našem jídelníčku nejčastěji," uvádí Václav Koukolíček, manažer externí komunikace společnosti Tesco.
Exploze chutí bez přebytečných kalorií
Milovníci dobrého jídla často svou vášeň „odnášejí" nějakým tím kilem navíc. To ale v případě hub neplatí, právě naopak. Exotické houby i přes svou výraznou chuť neobsahují téměř žádné kalorie ani tuky. Naopak obsahují riboflavin a niacin, což jsou látky, které přispívají ke snižování cholesterolu. Je v nich obsaženo také velké množství vody a jsou plné vlákniny - to nám v případě redukčního jídelníčku zaručí delší zasycení a tím pádem i kýžené úbytky na váze.
Jak správně na asijské houby?
Asijské houby se dají zpracovávat stejně jako houby, které běžně nacházíme v českých lesích - tedy tepelně do smaženice, případně do polévek nebo omáček. Jejich velkým benefitem je možnost použití i v syrovém stavu, případně v tradičních asijských pokrmech, které jsou u nás čím dál více populárnější.
Vyzkoušejte recepty šéfkuchaře Dennyho Wrighta z Asian Temple
Houba Enoki s okurkou a salátem z fazolových výhonků
300 g hub Enoki s odkrájenými kořeny
1 okurka nakrájená na velmi tenké proužky
1 plátek malé zelené papričky Jalapeño
1 drcený stroužek česneku
50 g fazolových výhonků
30 g jarní cibule nakrájené na tenké plátky
10 g bílých sezamových semínek
Dresink:
20 g světlé sójové omáčky
5 g cukru
2 g soli
10 ml sezamového oleje
Vařte houby jednu minutu. Zchlaďte v ledově studené vodě a nechte odkapat. Do mísy přidejte okurku, fazolové výhonky, papričky Jalapeños, jarní cibulku a česnek. Promíchejte a zalijte dresinkem. Pro ozdobu ještě posypejte sezamovými semínky.
Polévka Miso s bílými houbami Shimeji, Enoki a hlívou ústřičnou
20 g másla
1 malý stroužek česneku
30 g hlívy ústřičné
30 g bílých hub Shimeji
10 g hub Enoki
10 g nakrájených červených chilli papriček
50 g pasty miso
4 g suchých mořských řas
50 g tofu
200 ml oleje
500 ml horké vody
10 nakrájených jarních cibulí
V pánvi opečte hlívu ústřičnou a bílou houbu Shimeji na másle a česneku. Přidejte miso pastu a trochu povařte, přilejte horkou vodu. Přidejte suché mořské řasy a vařte, dokud se jejich velikost nezdvojnásobí. Přidejte nasekané chilli papričky a jarní cibulku. Nakrájejte tofu na malé kostičky a smažte v oleji o teplotě kolem 170°C. Tofu osušte papírem a hned jak bude suché, přidejte jej do polévky.
Info
Asijské houby jsou nyní k dostání v obchodech Tesco. Enoki v balení po 100 g pořídíte za cenu 24,90 Kč, Shimeji Brown, Shimeji White v balení po 150 g za cenu 39,90 Kč a Hlíva ústřičná se pohybuje v ceně od 99,90 Kč za kilogram.