velikost písma malá střední velká
Překvapení!
oslava sv. ValentýnaJak správně namíchat Aperol Spritz?
Autor: RedakceBlíží se svátek sv. Valentýna, a tak - pokud nedržíte „suchej únor" - si namíchejte na oslavu se svou drahou polovičkou nějaký dobrý, lehký drink na přípitek. Velkým hitem je v posledních letech drink Aperol Spritz, a jak správně ho připravit, nám prozradí barman a lektor Tomáš Kubíček.
„Připijte si na lásku."
Aperol Spritz je lehký na přípravu a má rovnováhu v chuti, není ani hořký ani sladký, navíc v posledních letech jsou populární koktejly s nižším obsahem alkoholu. Samotný likér Aperol má pouze 11% obj. alk., což je stejně jako má italské šumivé víno prosecco, které se do drinku používá.
Jak ho správně namíchat?
Kromě správných a čerstvých surovin je na přípravě drinku Aperol Spritz důležitý postup. Vhodnou sklenici, ideálně na víno, nejprve naplníte ledem. Čím větší kostky ledu, tím lépe - pomaleji tají. Ředí totiž pak drink vodou, což je jedině na škodu. Poté odměříte 6 cl italského šumivého vína, ideálně Cinzano ProSpritz, které je doporučované přímo výrobci Aperolu. Pokud budete používat jinou alternativu, přesvědčte se, že správně používáte Prosecco Spumante, nikoli frizzante. Nalijte ho na led krouživým pohybem a poté krouživým pohybem ve směru hodinových ručiček nalijte 6 cl Aperolu, tedy stejné množství jako prosecca.
Chuť je pak plnější a výraznější. Na závěr přidáte maximálně 3 cl silně perlivé vody či sody. Tady se často chybuje. V Česku stále milujeme kvantitu nad kvalitou, a tak lidé často nalévají větší množství vody pro efekt plnější sklenice. V poslední fázi jen jednou promícháte dlouhou lžičkou od spodu nahoru a ozdobíte plátkem pomeranče, který umístíte dovnitř drinku, ne na sklenici. Servírujete bez brčka, máte tak z drinku Aperol Spritz lepší zážitek obohacený o aroma. Tak na zdraví a na lásku!
INFO: Velký rozhovor s Tomášem Kubíčkem najdete v Překvapení, č. 6. (8.2.2021) Právě v prodeji.
Text: ivavo
Foto: archiv a Shutterstock