velikost písma malá střední velká
Pozvánky
Národní zemědělské muzeumBylinkový den v Praze
Autor: RedakcePro všechny, které zajímá téma bylinek, připravilo Národní zemědělské muzeum na sobotu 22. dubna od 10 hodin voňavý bylinkový program. Návštěvníci se mohou těšit na workshopy, divadlo, vaření z bylinek a zajímavé přednášky. K prodeji budou sazenice tradičních i méně známých bylinek, bylinné výrobky i občerstvení.
Návštěvníci na Bylinkovém dni letos najdou především řadu praktických workshopů věnovaných například výrobě domácí kosmetiky, bylinkového mýdla, semínkových koulí nebo voňavých pytlíčků. Naučí se, jak si založit domácí herbář plevele či bylinkový květináč, uplést košík i jak správně používat bylinky v kuchyni. Vyrobit si mohou také malovaný květináč se zápichem nebo koupelnovou sůl. A doslova na vlastní kůži mohou zažít bylinkové ošetření rukou.
Národní zemědělské muzeum přizvalo jako každý rok přední odborníky, kteří na svých přednáškách seznámí návštěvníky se zajímavými tématy. Posluchači se dozvědí o historii používání bylinek, významu a využití kořenů a oddenků rostlin a významu bylinek pro náš imunitní systém.
Stejně jako v předchozích letech se mohou návštěvníci zúčastnit přednášek s odborníky z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, kteří je seznámí se zajímavostmi i aktuálními poznatky ze světa bylin. V přednášce inspirované románem Babička Boženy Němcové přiblíží tradiční zpracování a užívání bylin v 19. století, upozorní na různé způsoby využití a účinky často opomíjených bylinných kořenů a oddenků a představí zajímavé imunitu-stimulující účinky některých běžných i méně známých bylin.
Pro nejmenší bude ve 14 hodin připraveno představení Divadla Bořivoj nazvané Červená Karkulka a bylinky pro babičku.
Po celý den bude na muzejním dvorku probíhat prodej bylin, sazenic, bylinných produktů i občerstvení.
Vstupné: 100 Kč/osoba, děti od 3 let, senioři od 65 let, studenti 50 Kč/osoba.
Akce se koná pod záštitou starosty Městské části Praha 7 Jana Čižinského
Partnery akce jsou Leros, s. r. o., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, Ústav zemědělské ekonomiky a informací - Knihovna Antonína Švehly, Střední zahradnická škola a střední odborné učiliště, s. r. o.