Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

p28 24939


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Inspirace > Vyznáte se v „sýrové etiketě"?

velikost písma malá střední velká

Inspirace

Sýrové zamyšlení

Vyznáte se v „sýrové etiketě"?

Autor: Redakce

V naší kultuře se se sýrem odnepaměti zacházelo spíše jako se základní potravinou než jako s delikatesou vhodnou ke gurmánským večerům. Doba se však mění a dnes se sýry běžně zařazují při speciálních příležitostech jako vybrané lahůdky. Víte, čím zpestřit pohoštění pro přátele v čase vánočních setkávání?

degustace-syru-1 17541

Rozmanitost sýrů, z nichž můžete vybírat, je daná především podnebím a pestrostí krajiny, z níž sýr pochází. „Chutě a vůně sýrů závisejí na krmivu pro zvířata a jejich laktačních cyklech, v určitých obdobích tak mají sýry výraznější, až květinové tóny. Na jaře jsou čerstvé sýry smetanovější a krémovější než v zimě," vysvětluje světoznámý sýrař Roland Barthélemy.

hermadur-povidla-1 17542

Včetně známého sýru ementál, který pochází ze Švýcarska, se mezi ty nejznámější řadí anglický čedar, italská mozzarella a parmazán, holandská gouda a francouzský camembert, jehož příbuzným je český hermelín. Ovšem pozor, ne každý sýr s bílou plísní je hermelín. Patent používat tento název mají u nás jen Král Sýrů a jeho mladší kolega Sedlčanský hermelín. Od klasického camembertu se hermelín liší tím, že je krémovější a jeho chuť mírnější. „Svým způsobem je blíže sýru typu brie. Českou a slovenskou lokální specialitou je aroma čerstvých žampionů. To u francouzských sýrů nenajdeme," komentuje rozdíly Barthélemy. To nejlepší z plísňových a aromatických sýrů v sobě spojuje třeba Král sýrů Hermadur, v němž se pod lehce probarvenou kůrkou skrývá vláčný a výrazný sýr rozplývající se na jazyku. V kombinaci s plným červeným vínem a doplněný sušenými švestkami nebo povidly a vlašskými ořechy chutná fantasticky. A pokud si k němu budete chtít dopřát půllitr vychlazeného piva, tím správným doplňkem bude zase cornichon okurka a perlová cibulka.

saint-agur-hrozno-1 17544

Vyznavači pikantních chutí si jistě oblíbí Saint Agur, lahodný sýr s modrou plísní z oblasti Francouzského středohoří, kde se vyrábí již od roku 1988. Při jeho podávání s vínem myslete na to, že jeho výraznou chuť je třeba vyrovnat stejně výrazným vínem. Spolu s polosladkým nebo sladkým červeným vínem a plátky hrušky či kuličkami hroznové vína zažijete opravdový chuťový požitek.


 

poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná


Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x audiokniha + kniha: Povídky jedna báseň + Až na kraj světa

2x 2 knihy: Svěřený čas + Tíha viny

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.