velikost písma malá střední velká
Inspirace
Sýrové zamyšleníVyznáte se v „sýrové etiketě"?
Autor: RedakceV naší kultuře se se sýrem odnepaměti zacházelo spíše jako se základní potravinou než jako s delikatesou vhodnou ke gurmánským večerům. Doba se však mění a dnes se sýry běžně zařazují při speciálních příležitostech jako vybrané lahůdky. Víte, čím zpestřit pohoštění pro přátele v čase vánočních setkávání?
Rozmanitost sýrů, z nichž můžete vybírat, je daná především podnebím a pestrostí krajiny, z níž sýr pochází. „Chutě a vůně sýrů závisejí na krmivu pro zvířata a jejich laktačních cyklech, v určitých obdobích tak mají sýry výraznější, až květinové tóny. Na jaře jsou čerstvé sýry smetanovější a krémovější než v zimě," vysvětluje světoznámý sýrař Roland Barthélemy.
Včetně známého sýru ementál, který pochází ze Švýcarska, se mezi ty nejznámější řadí anglický čedar, italská mozzarella a parmazán, holandská gouda a francouzský camembert, jehož příbuzným je český hermelín. Ovšem pozor, ne každý sýr s bílou plísní je hermelín. Patent používat tento název mají u nás jen Král Sýrů a jeho mladší kolega Sedlčanský hermelín. Od klasického camembertu se hermelín liší tím, že je krémovější a jeho chuť mírnější. „Svým způsobem je blíže sýru typu brie. Českou a slovenskou lokální specialitou je aroma čerstvých žampionů. To u francouzských sýrů nenajdeme," komentuje rozdíly Barthélemy. To nejlepší z plísňových a aromatických sýrů v sobě spojuje třeba Král sýrů Hermadur, v němž se pod lehce probarvenou kůrkou skrývá vláčný a výrazný sýr rozplývající se na jazyku. V kombinaci s plným červeným vínem a doplněný sušenými švestkami nebo povidly a vlašskými ořechy chutná fantasticky. A pokud si k němu budete chtít dopřát půllitr vychlazeného piva, tím správným doplňkem bude zase cornichon okurka a perlová cibulka.
Vyznavači pikantních chutí si jistě oblíbí Saint Agur, lahodný sýr s modrou plísní z oblasti Francouzského středohoří, kde se vyrábí již od roku 1988. Při jeho podávání s vínem myslete na to, že jeho výraznou chuť je třeba vyrovnat stejně výrazným vínem. Spolu s polosladkým nebo sladkým červeným vínem a plátky hrušky či kuličkami hroznové vína zažijete opravdový chuťový požitek.