velikost písma malá střední velká
Inspirace
OslavyVíno na sváteční tabuli
Autor: RedakceJaká vína se hodí na slavnostní tabuli?
Vhodným aperitivem před každým menu je extra suché šumivé víno, které skvěle povzbudí chuťové pohárky v ústech a přitom „nezasytí".
K rybí polévce se krásně hodí odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené či Ryzlink rýnský, v případě, že podáváte krémovou rybí polévku, přiklonil bych se k odrůdám burgundským - Chardonnay, Rulandské bílé.
Ke smaženému kapru a bramborovému salátu je vhodné volit z odrůd Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský či Rulandské bílé.
Podáváte tradiční cukroví jako dezert? Můžete servírovat vína s vyšším přívlastkem a zároveň s vyšším zbytkovým cukrem - výběry z hroznů, výběry z bobulí nebo vinařské „speciality" jako ledová a slámová vína.
Tip pro silvestrovský večer
Vyberte si nápoj, který budete konzumovat po celý večer, a nemíchejte ho s jinými alkoholickými nápoji! Ideální volbou je suché šumivé víno, kterým si pak o půlnoci připijte na Nový rok. Nezapomeňte sekt předem správně vychladit, aby nedošlo k nechtěnému vypěnění.
Jak podávat víno?
- Šumivá vína se podávají zásadně velmi chladná mezi 5 až 7 °C.
- Vínům bílým v závislosti na jejich plnosti (čím plnější, tím vyšší teplota) odpovídá teplotní rozmezí mezi 11 až 12 °C pro vína mladá a 12 až 13 °C pro vína vyzrálá.
- Sladká vína se musí vždy dobře vychladit, podobně jako vína šumivá.
- Pro vína růžová je vhodnější teplota mezi 12 až 15 °C, stejně tak pro lehká červená vína. Vyzrálá vína červená musejí mít teplotu nejvyšší - 14 až 18 °C.
- Vína dezertní mají mít teplotu 13 až 15 °C.