Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

p28 24939


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Inspirace > Trendem podzimu jsou kořeněné nápoje

velikost písma malá střední velká

Inspirace

Trendem podzimu jsou kořeněné nápoje

Autor: Redakce

caffe-latte-pumpkin-spice 13827

Podzim buď nenávidíte, nebo zbožňujete. Příroda se sice nádherně zbarvuje, ale venku se ochlazuje, boty máte věčně špinavé od bláta a účes vám hned při cestě do práce rozhází vítr. Nejdůležitější je však v tomto období nezanedbat své zdraví. Každý volí jiný způsob toho, jak se zahřát a neprochladnout. Někdo se zabalí do pletené šály, někdo raději nevychází z domu a někdo si udělá horký nápoj. Právě na podzim by si lidé měli teplých tekutin dopřávat více než v jiných obdobích. A pokud si chcete svůj čaj nebo kávu užít ještě více, zkuste nějaké koření.

Kořeněnými nápoji proti chřipce

Podzim je pro naše zdraví zvýšeně rizikový. Evropou na přelomu listopadu a prosince prochází chřipková vlna, je tedy dobré posilovat svou imunitu. Posloužit k tomu mohou kořeněné nápoje. Nejen že tělo prohřejí, ale mohou i zvyšovat obranyschopnost lidského organismu proti tradičním podzimním virózám nebo chřipkám. Správná směs koření totiž udělá z nápoje hřejivý lék. Ve starých kulturách používaly různé kořeněné směsi v nápojích zcela běžně. Dodnes se například v Indii servíruje nápoj nazývaný masala chai nebo yogi, který obsahuje směs koření složenou z pepře, kardamomu nebo zázvoru.

Netradiční chutě vás překvapí

V asijských kulturách často do léčivých nápojů přidávají chili. Stejně jako zázvor, má i chili antibakteriální a protizánětlivé účinky. A tyto dvě rostliny, respektive koření z nich vzniklé, používají lidé po celém světě k léčbě rýmy, nachlazení nebo chřipky. Inspiraci v těchto nápojích začínají hledat i čeští kavárníci a restauratéři. „Rádi našim zákazníkům nabízíme novinky, které jsou originální. Do speciální podzimní nabídky jsme proto zařadili například Café latte pumpkin spice, které je obohaceno jemně kořeněným sirupem. Jeho složení si necháme jako své tajemství, ale věřte, že vás tato zajímavá kombinace dokáže krásně zahřát a navíc ochutnáte velice netradiční kombinaci chutí. Ve stálém menu dále nabízíme netradiční Chai latté s kořením masala nebo Moštrůdl provoněný drcenou skořicí,“ dodává k trendu majitel CrossCafe Jan Janák.

Mezi běžné koření užívané do nápojů můžeme zahrnout i sušený česnek nebo cibuli, zní to nelibě, ale i naše prababičky z cibule a česneku svařeného s mlékem a medem připravovali sice ne moc chutný, ale velice účinný lék. Dalším příkladem může být kmín, respektive semena z kmínu kořenného. Je to jedno z nejstarších koření, jež se používá na evropském kontinentu a dodnes je hojně užívané nejen v pekárnách a likérkách, ale i ve farmaceutickém průmyslu. Za tradiční byliny pak můžeme označit mátu nebo skořici.

Svůj šálek si vychutnejte v kavárnách CrossCafé.


 

poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná


Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x Zadáno pro milovníky čtení

2x 2 knihy: Tajemství ořechové aleje + Nedělejte si starosti

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.