Překvapení.cz


  • Hry a soutěže
  • Křížovkářský slovník
  • Soutěžní kupon

p28 24939


Hlavní navigace

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
  • Kontakty
  • Překvapení!
  • Recepty
  • Rozhovory
  • Pozvánky
  • Tipy
  • Rádce
  • Inspirace
  • Příběhy
  • Akce
  • Zajímavosti

Jste zde: Úvodní stránka › Inspirace > Tisíc skleniček džemu zadarmo

velikost písma malá střední velká

Inspirace

Dobrý nápad

Tisíc skleniček džemu zadarmo

Autor: Redakce

Zachraň jídlo chystá akci Jam session

Iniciativa Zachraň jídlo uspořádá v neděli 16. července akci pro veřejnost s názvem Jam session. Podobně jako na happeningu Křivá polévka využije tři velké hrnce a uvaří 1000 skleniček džemu z ovoce, které by jinak přišlo vniveč. Džem bude pro příchozí zdarma. Akce začne od 14.00 hodin v Tiskárně na vzduchu ve Stromovce.

Jam session se zaměří na to, co můžeme sami dělat proti plýtvání jako spotřebitelé, jak správně skladovat a uchovávat potraviny. "Během odpoledních workshopů vás naučíme, jak ušetřit peníze v domácnosti za zbytečně vyhozené jídlo a to například díky správnému způsobu skladování v lednici a ve spíži," říká Anna Strejcová ze Zachraň jídlo. Spotřebitelé v Evropské unii jsou totiž zodpovědní za 50 % vyhozeného jídla.

"Ovoce před akcí napaběrkujeme v sadu, sesbíráme na poli nebo ho získáme vyřazené z velkoskladu. Zatím ještě nevíme přesný recept džemů - vše bude záležet na tom, jaké druhy ovoce seženeme. Pravděpodobně se bude jednat o třešně, rybíz, jahody nebo meruňky. Vaření se ujmou profesionální kuchaři se svými speciálními recepty," říká koordinátorka dobrovolníků Bára Kousalová z iniciativy Zachraň jídlo, která má na starosti sběr plodin během letošní sezóny paběrkování.

Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla a iniciativa Zachraň jídlo se mu věnuje už třetí sezónu. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu. Tyto plodiny většinou nevyhovují z estetického hlediska - jsou příliš malé, příliš veliké, příliš křivé, špatně uříznuté nebo mají nevyhovující barvu. Proto je zemědělci nemohou udat. Letos poprvé vyráží Zachraň jídlo paběrkovat i ovoce a oslovuje ovocnáře s prosbou o přebytky.

Kromě džemu budou na místě k vidění workshopy, aktivity pro děti a živá hudba.

 

jam-455103091-resize 16995

Odkazy:

Facebooková událost k Jam session: http://bit.ly/2twcPpQ

Tipy, jak správně skladovat: http://zachranjidlo.cz/jak-ulozit-potraviny-aby-co-nejdele-vydrzely/

Jak správně nakupovat: http://zachranjidlo.cz/jak-spravne-nakupovat/

Záchranářské recepty: http://zachranjidlo.cz/recepty/

 

Nejčastější faktory, které vedou k plýtvání potravinami v domácnostech:

●     Nedostatek plánování/znalostí v oblasti nákupu a skladování potravin

●     Neplánované nákupy (nákup zboží, které není v danou chvíli zapotřebí)

●     Nákup nevyzkoušených produktů, které pak zákazníkům „nezachutnají

●     Nepřiměřená velikost balení (např. obrovská balení polotovarů)

●     Nevhodné skladování (např. nevhodný obalový materiál)

●     Nejasnosti ohledně označení (minimální trvanlivost a spotřebujte do)

●     Neznalost postupů a nedostatečné dovednosti při přípravě potravin

●     Malé zkušenosti při plánování přípravy jídel

●     Příprava příliš velkých porcí

●     Nedostatečné dovednosti potřebných k využití zbylého jídla v nových pokrmech


poslat článek tisknout

Poslat článek na email



* pole s červeným zvýrazněním jsou povinná


Přihlášení

 
Zapomenuté heslo Nová registrace


Aktuální výhry

2x Zadáno pro milovníky čtení

2x 2 knihy: Tajemství ořechové aleje + Nedělejte si starosti

přehled výher



PŘEDPLATNÉ

Vyberte si jednu z mnoha
variant předplatného,
která bude vyhovovat právě vám.
Stačí pár kliknutí

prekvapeni+darky-300x300 25304



ČTENÁŘSKÉ PŘÍBĚHY

Nabídka témat pro inspiraci
jaké příběhy bychom rádi uveřejnili


retrofoto




Další časopisy nakladatelství Sanoma Magazines Praha, s. r. o.

  • Magazín
  • Diskuze
  • Dotazy
  • Předplatné
vlm
  • O společnosti
  • Portfolio
  • Kariéra
  • Kontakt
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné smluvní podmínky
  • Cookies
  • Zpracování dat
  • Kontaktní místo DSA Překvapení
  • Zpráva o moderaci obsahu dle DSA
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s. 2018. Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým) i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465. Created by Sabre s.r.o.