velikost písma malá střední velká
Inspirace
Dobrý nápadTisíc skleniček džemu zadarmo
Autor: RedakceZachraň jídlo chystá akci Jam session
Iniciativa Zachraň jídlo uspořádá v neděli 16. července akci pro veřejnost s názvem Jam session. Podobně jako na happeningu Křivá polévka využije tři velké hrnce a uvaří 1000 skleniček džemu z ovoce, které by jinak přišlo vniveč. Džem bude pro příchozí zdarma. Akce začne od 14.00 hodin v Tiskárně na vzduchu ve Stromovce.
Jam session se zaměří na to, co můžeme sami dělat proti plýtvání jako spotřebitelé, jak správně skladovat a uchovávat potraviny. "Během odpoledních workshopů vás naučíme, jak ušetřit peníze v domácnosti za zbytečně vyhozené jídlo a to například díky správnému způsobu skladování v lednici a ve spíži," říká Anna Strejcová ze Zachraň jídlo. Spotřebitelé v Evropské unii jsou totiž zodpovědní za 50 % vyhozeného jídla.
"Ovoce před akcí napaběrkujeme v sadu, sesbíráme na poli nebo ho získáme vyřazené z velkoskladu. Zatím ještě nevíme přesný recept džemů - vše bude záležet na tom, jaké druhy ovoce seženeme. Pravděpodobně se bude jednat o třešně, rybíz, jahody nebo meruňky. Vaření se ujmou profesionální kuchaři se svými speciálními recepty," říká koordinátorka dobrovolníků Bára Kousalová z iniciativy Zachraň jídlo, která má na starosti sběr plodin během letošní sezóny paběrkování.
Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla a iniciativa Zachraň jídlo se mu věnuje už třetí sezónu. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu. Tyto plodiny většinou nevyhovují z estetického hlediska - jsou příliš malé, příliš veliké, příliš křivé, špatně uříznuté nebo mají nevyhovující barvu. Proto je zemědělci nemohou udat. Letos poprvé vyráží Zachraň jídlo paběrkovat i ovoce a oslovuje ovocnáře s prosbou o přebytky.
Kromě džemu budou na místě k vidění workshopy, aktivity pro děti a živá hudba.
Odkazy:
Facebooková událost k Jam session: http://bit.ly/2twcPpQ
Tipy, jak správně skladovat: http://zachranjidlo.cz/jak-ulozit-potraviny-aby-co-nejdele-vydrzely/
Jak správně nakupovat: http://zachranjidlo.cz/jak-spravne-nakupovat/
Záchranářské recepty: http://zachranjidlo.cz/recepty/
Nejčastější faktory, které vedou k plýtvání potravinami v domácnostech:
● Nedostatek plánování/znalostí v oblasti nákupu a skladování potravin
● Neplánované nákupy (nákup zboží, které není v danou chvíli zapotřebí)
● Nákup nevyzkoušených produktů, které pak zákazníkům „nezachutnají
● Nepřiměřená velikost balení (např. obrovská balení polotovarů)
● Nevhodné skladování (např. nevhodný obalový materiál)
● Nejasnosti ohledně označení (minimální trvanlivost a spotřebujte do)
● Neznalost postupů a nedostatečné dovednosti při přípravě potravin
● Malé zkušenosti při plánování přípravy jídel
● Příprava příliš velkých porcí
● Nedostatečné dovednosti potřebných k využití zbylého jídla v nových pokrmech