velikost písma malá střední velká
Inspirace
Svačiny pro nejmenší
Autor: RedakceLámete si hlavu nad tím, jaké svačiny nachystat dětem do školy a hlavně jak to udělat, aby ty s láskou vyrobené pochoutky děti snědly. Jak taková chutná svačina může vypadat a z čeho by se měla skládat je kupodivu velmi jednoduché. Stačí drobné rady a povzbudit dětskou fantazii.
Každý z nás si pamatuje období školních let, ke kterému neodmyslitelně patřily igelitové pytlíky s obloženou houskou a jablkem. Často se stávalo, že při dovádění o přestávkách nezbyl na svačinu čas, nebo nám maminka připravila zdravou, ale ne zrovna oblíbenou pochoutku. To pak takové svačiny zůstávaly skryty v zákoutích aktovek nebo na tajných místech za skříní či pod postelí. Ne jinak je tomu u dnešních dětí. Jak tedy dosáhnout toho, aby měly děti po celý den pravidelný přísun vitaminů a kvalitních živin?
Od dětských krůčků až po školní věk
Každá maminka jistě ví, že ovoce je základem zdravého vývoje dítěte. Proto bychom svým dětem měli dopřávat ovoce již od raného dětství. Dítě by mělo před ukončeným prvním rokem života sníst (nejčastěji ve formě svačinek) zhruba 100g ovoce denně, což jsou cca 2 porce denně. Ne každé malé dítě má rádo čerstvé ovoce, proto jej můžeme nahradit ovocem sušeným. „Sušené ovoce vždy propláchněte v horké vodě, protože bývá ošetřeno sírou. Z ovoce mohou maminky zařazovat do jídelníčku i 100% ovocné šťávy - max. 300ml/den, které naředíme vodou minimálně v poměru 1:1," radí Lucie Houfková, nutriční terapeutka. Jako vhodná „náhražka" ovoce jsou také hodně oblíbené přesnídávky nebo ovocné taštičky jako např. Kubík 100% ovocná kapsička, která splňuje jednu denní dávku ovoce a zeleniny a navíc je bez přidaného cukru, konzervantů a umělých barviv.
Roční dítě by mělo sníst 100g syrové zeleniny a to ve 2-3 porcích jídla. Dítě ve věku 2-3 let by mělo sníst stejný poměr porcí, ale mění se doporučení celkového množství, které se pohybuje okolo 100-180g syrové zeleniny/den.
Starší děti, které jdou poprvé do školy nebo jsou na prvním stupni základní školy, potřebují, aby se ve škole především soustředily a měly dostatečný příjem vitamínů. Proto je potřeba zvýšit porce ovoce z 2 na 3 denně. Nijak jinak tomu není u zeleniny - ta by měla tvořit neodmyslitelnou součást každodenního jídelníčku, tak jako i ovoce.
Správné složení svačiny
Udělat správnou svačinu pro rodiče není zrovna jednoduché. Školák, který nesvačí a někdy i nesnídá, nemá dostatek energie na zvládnutí školní výuky. „Ideální svačina by měla obsahovat takzvanou trojkombinaci živin - bílkovin, tuků a sacharidů" říká Lucie Houfková, nutriční terapeutka. Bílkoviny- nalezneme v jogurtu, mléku, tvarohu, sýru, vejci, šunce (95% masa), ale také tvarohové pomazánce, pomazánce z luštěnin, rybí pomazánce. Tuky - margarín, máslo, olej, smetanové jogurty, smetanové žervé, tučné sýry. Sacharidy - celozrnné a bílé pečivo, müsli a cereálie, ovoce a zelenina, ovocné kapsičky.
Dětská hravost a pestrobarevnost = snědená svačina
Děti vnímají jídlo hlavně očima, velkou roli proto hraje jeho rozmanitost, barevnost a pestrost. Děti může zaujmout také i stolování, dětské nádobí, příbory, ale také dobře zvolené pestrobarevné ubrousky. Zároveň necháváme děti spolupracovat a vytvářet svačiny s rodiči. „Potraviny můžeme spolu s dětmi upravovat pomoci různých vykrajovátek do různých tvarů a následně zdobit dalšími surovinami jako např. sýr, šunka, vejce, zelenina, ale také ovoce," doporučuje Lucie Houfková, nutriční terapeutka. Stačí s dětmi popustit uzdu fantazii a vytvořit lahodnou, výživově zvolenou svačinku plnou vitamínu a minerálů.