velikost písma malá střední velká
Inspirace
Přijďte ochutnat...Polívková smršť už vtrhla i na farmářské trhy!
Autor: RedakceKde se něco děje s dobrým jídlem, tam už skoro tradičně najdete Polívkovou smršť. Projekt s názvem Polívková smršť spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje výtečné polévky s návratem chuti do života. Výtěžek sbírky totiž putuje obecně prospěšné společnosti ERGO Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy.
ERGO Aktiv efektivně řeší potíže s řečí, pamětí i pohybem a pomáhá klientům v návratu do aktivního života. Sami klienti se v rámci podporovaného zaměstnávání na Polívkové Smršti aktivně podílejí - pomáhají s organizací, získáváním sponzorů a partnerů, prodejem na stánku, s medializací akce. Jak říká PhDr. Jana Herbenová z kliniky rehabilitačního lékařství ve FNKV. „ERGO Aktiv jako jediné zařízení svého druhu pracuje se všemi složkami rehabilitace. Žádné podobné pracoviště zabývající se touto problematikou a komplexním přístupem, alespoň v Praze, neexistuje".
Vzhledem k velkému úspěchu dosavadních akcí Polívkové smršti najdete její stánek každou středu od 29.4. na farmářských trzích v Praze na Pankráci. Přijďte ochutnat skvělé polévky od nejlepších českých šéfkuchařů a restaurací (každý týden uvaří Filip Sajler a Pankácký rynek, dále pak Roman Paulus a Alcron a spousta dalších). Polívková smršť bude i součástí Rybího a seafood festivalu Fishkus, který proběhne 16.5. na pražské Smíchovské náplavce.
Smršť podporují další známé osobnosti jako herec Vladimír Polívka, Kateřina Cajthamlová a další. V rámci dobrovolnických dnů a se do prodeje polévek zapojili i dobrovolníci z velkých firem, na stánku budou mimo jiné prodávat polévku zaměstnanci ČSOB.
Z Polívkové smršti se zkrátka stává fenomén, který spojuje lidi dobrým jídlem a dobrým skutkem.
A jak můžete pomoci vy? Přijďte si dát polévku, na stánku si můžete zakoupit tašku s příběhy klientů nebo pošlete DMS za 30 Kč ve tvaru DMS CHUTKZIVOTU na tel. číslo 87 777.
V rámci dalších aktivit ERGO Aktiv připravil CSR projekt pro firmy „Snídaně s nezvaným hostem" Projekt si klade za cíl v rámci zážitkové snídaně přiblížit zaměstnancům život lidí po mozkové příhodě a zvýšit jejich zájem a zodpovědnost o vlastní zdraví a životní styl.
Více na www.ergoaktiv.cz a na www.polivkovasmrst.cz
A chcete-li nějaké recepty... tady jsou:
Dršťková po staropražsku - Filip Sajler
10-12 porcí
1,5 l vývaru
1 l vody
50 g sádla
30 g slaniny
2 cibule
50 g hladké mouky
400 g drštěk
200 g šunky od kosti
česnek
majoránka
sůl
pepř
muškátový oříšek
250 ml smetany
Do kastrolu dáme sádlo, jemně nakrájenou slaninu, rozškvaříme, vložíme
nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vývarem,
přidáme uvařené nakrájené dršťky, šunku, ochutíme kořením, krátce
povaříme a na závěr zjemníme smetanou.
Zelňačka - Filip Sajler
500 g masa z uzeného vepřového kolena
400 g kysaného zelí
1 velká cibule
60 g sádla
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce hladké mouky
1,5 l mix vývaru z masa a láku z kysaného zelí
200 g debrecínské klobásy
mletý pepř
sůl
200 g zakysané smetany
Postup
Maso uvaříme doměkka, vyjmeme a nakrájíme. Vývar použijeme do polévky. Kysané zelí vymačkáme, šťávu ponecháme stranou. Cibuli nakrájíme na jemno a na sádle ji osmahneme dozlatova, zaprášíme moukou, zasmahneme papriku a za stálého míchání zalijeme vývarem a vodou ze zelí, provaříme 20 minut.
Ke konci varu vložíme maso, zelí, kolečka klobásky, ochutíme pepřem, solí, popřípadě špetkou pálivé papriky a ještě 10 minut provaříme.
Podáváme se zakysanou smetanou.