velikost písma malá střední velká
Inspirace
Září - měsíc biopotravinČeškův mlýn chystá den otevřených dveří
Autor: RedakceV sobotu 12. září od 13 do 18 hodin bude Češkův mlýn v Jarcové s nově otevřenou bio prodejnou pořádat den otevřených dveří. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku historického mlýna, ochutnávku biopotravin a nápojů, soutěže a zvýhodněné ceny.
První český výrobce biopotravin Pro-Bio, který v listopadu loňského roku obnovil provoz Češkova mlýna, je nyní připraven pozvat veřejnost na exkurzi jinak nepřístupného historického mlýna, který nyní slouží k výrobě mouk v bio kvalitě. Po otevření prodejny v červenci 2015 je to další krok směrem k zákazníkům. „Bioprodejnu jsme otevřeli na začátku července, abychom mohli již v létě prodávat návštěvníkům a turistům, kteří zavítají na Valašsko. Den otevřených dveří jsme si nechali symbolicky na měsíc září - měsíc biopotravin. V průběhu dne chceme veřejnost seznámit se společností, představit principy ekologického zemědělství a bude tu i možnost ochutnat ze širokého sortimentu biopotravin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout dnes již historický Češkův mlýn z r. 1933, který není běžně veřejnosti zpřístupněn," představuje program dne Ing. Jana Matoušková ze společnosti Pro-Bio. Historie mlýna sahá až do roku 1933, kdy ho na levém břehu Bečvy postavil Jan Češek. Od znárodnění v roce 1953 byl objekt nevyužitý. Majitelům se vrátil v roce 1991. Ti tehdy mlýn opravili a investovali do nového zařízení. V červenci 2013 však majitel výrobu zastavil a objekt pronajal společnosti Pro-Bio. Nový nájemce mlynářskou činnost obnovil v listopadu 2014 poté, co mlýn získal certifikát pro výrobu biopotravin.