velikost písma malá střední velká
Inspirace
Zajímavost10x Lahodná káva
Autor: Redakce
1/ Kde se vzala káva?
První zmínky o kávě sahají až do doby před naším letopočtem. Kávovník pochází z Etiopie a jeho plody nejdříve lidé žvýkali. Při jednom z požárů prý lehce ohořely i některé kávovníky, jejichž plody pak začaly vydávat velmi příjemnou vůni. Lidem se líbila, a tak začali kávu pražit úmyslně přikládáním blízko k ohni. Do Evropy doputovala káva až koncem 16. století, kdy se začaly otevírat první evropské kavárny.
2/ Vynález espressa
Přelom v přípravě kávy přišel v roce 1901, kdy Ital Luigi Bezzera vynalezl espreso. Na základě poptávky po rychlé kávě zjistil, že na přípravu takové kávy potřebuje vysoký tlak a určitou teplotu. Vymyslel stroj, který měl uvnitř velký bojler, v němž byla udržována stálá teplota a vysoký tlak. Od té doby prošel přístroj espressa mnohaletým zdokonalováním a vylepšováním. Největší zvrat se stal v roce 1961, kdy se začal používat pákový kávovar s pumpou, která sama protlačuje vodu přes umletou kávu pod tlakem okolo 9 barů.
3/ Jak káva pomáhá?
Káva obsahuje různé aromatické látky, které mají povzbuzující účinek, především kofein, což je alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a také zlepšuje využití tukových zásob. Hlavně však odstraňuje únavu a zvyšuje psychickou aktivitu, to jsou hlavní důvody, proč je káva tak rozšířená a konzumuje se v tak velkém měřítku. Obsah kofeinu se u každé kávy liší. Arabova obsahuje až 1,7 % kofeinu, Robusta dvakrát více.
4/ Pozor, nic nepřehánět!
S množstvím vypité kávy to raději nepřehánějte. Káva může způsobovat nespavost, neklid, bolesti žaludku a tachykardii. Zvyšuje krevní tlak, produkci žaludečních kyselin a zrychluje tlukot srdce. Ve větším množství se stává drogou. Smrtelná dávka pro člověka se pohybuje okolo 25 litrů kávy, což by bylo asi 1 000 šálků espressa.
„Spoustu dalších zajímavostí o kávě včetně originálních receptů na všechny možné druhy kávy najdete v chytré publikaci Petry Veselé
Kniha o kávě
(Nakladatelství Smart Press).“
Proč se ke každému šálku má vypít sklenka vody? Káva má totiž mírně diuretické močopudné účinky a organismus odvodňuje. Má vliv nejen na hladinu tekutin v těle, ale především na obsah minerálů, zejména vápníku, hořčíku a draslíku. Nedostatek těchto minerálů se může neblaze odrazit na stavu zubů a kostí, proto se minerálka servírovaná ke kávě postará o doplnění nezbytných látek. Zvláště když vypijete víc jak dva šálky kávy denně byste na vodu neměli zapomínat. Dopřáváte-li si kávu po dobrém obědě, voda vám před pitím kávy vyčistí chuťové pohárky, a nápoj si tak lépe vychutnáte
6/ Kde nakupovat dobrou kávu?
Měli byste preferovat specializované obchody, kde najdete různé směsi, ale i jednodruhové kávy, které si v obchodech sami praží (Např. Coffee source, La Bohéma, Mama cofee). Káva musí vždy vonět, tak poznáte, že je skutečně čerstvá. Kupujte raději menší balení a skladujte ji v uzavřené nádobě při pokojové teplotě!
7/ Letem světem
Nejvíce kávy vypijí severské země. Připravují ji hlavně různými filtrovanými metodami, jako je french press. V Německu nedají dopustit na překapávanou kávu, v Itálii si zase potrpí na velmi silné espreso. Na jihu Evropy, v Řecku dominuje frappé, lahodný, studený osvěžující nápoj s hustou pěnou. V Americe vede překapávaná káva, v každé kavárně vám nabídnou „nekonečný" šálek a kávu vám pak obsluha automaticky dolévá.
8/ Ach, ten turek!
V Čechách stále převládá obliba turka, kdy se umletá standard směs zalije vroucí vodou. Oblíbená je i instantní káva, zvláště kvůli rychlé přípravě. Stačí zalít kávovou lžičku kávy vodou a je to. Ovšem velmi záleží na teplotě vody, měla by být maximálně 83 °C. Vroucí voda totiž instantní kávu spálí, a zkazí její chuť. Naštěstí v posledních letech si i české domácnosti začaly pořizovat moderní kávovary pro přípravu kvalitní kávy, takže kultura pití kávy a počet lidí, kteří si potrpí na opravdu kvalitní nápoj, roste. A naštěstí přibývá i kvalitních kaváren.
9/ Jak připravit správné espreso?
Pro přípravu kávy je důležitá kvalita vody. Nejlépe se hodí středně tvrdá voda, přírodní bez jakýchkoli přísad. Neméně důležitý je i kvalitní espresso přístroj. Klasické espresso existuje jen jedno - a sice malý šáleček naplněný do poloviny (někdy se též používá název picollo). Espresso se připravuje ze 7,2 gramů umleté kávy, má obsah 25-35 ml a teče 20-30 vteřin, tlak musí být 9 barů a teplota vody okolo 90°C. Pokud vás „kapka kávy" na dně hrnečku neuspokojuje a chcete nápoje víc, doporučuje se připravit espreso do většího hrnečku a dolít horkou vodou podle své chuti. Je to rozhodně lepší, než připravit z dávky pro jedno espreso velký hrnek kávy.
V tom případě totiž v páce přístroje protéká přes „vyčerpaný" lógr teplá voda a z lógru se začínají louhovat škodlivé látky, navíc se káva přepálí. Tento způsob přípravy má vliv nejen na chuť, ale i na zdraví. Přepálená káva žaludku rozhodně nesvědčí.
10/ Vídeňská káva
Vídeňskou kávu pomalu, ale jistě vytlačuje café latte, ovšem starší generace si nedá na svoji
oblíbenou „kávičku se šlehačkou" dopustit. Jak správně připravit vídeňskou kávu?
Nejlépe když vyrobíte espreso, nalijete ho do skla a prodloužíte horkou vodou, maximálně do 0,2 l. Nakonec nazdobíte ušlehanou šlehačkou.
Petra Veselá: „Splnila jsem si sen..."
Co bylo prvním impulzem k založení vlastní kavárny v Jílovém?
Měla jsem sen o vlastní cukrárně, káva se sladkostmi se k sobě skvěle hodí. Navíc jsem narazila celkem náhodou na krásné prostory, a to byl moment, kdy jsem se rozhodla.
Co bylo při rozjezdu podnikání nejtěžší?
Bylo toho hrozně moc najednou, ale mě to všechno hrozně bavilo. Komunikace s úřady, řešení projektu rekonstrukce až po vybavování... Nejtěžší bylo asi to, že jsme měli omezené finanční možnosti a spoustu věcí jsme tomu museli přizpůsobit.
Zapojila jste do svého podnikání i rodinu, máte podporu blízkých?
Maminka byla ta, kdo mě popíchl a přišla s nápadem otevření vlastního podniku. Díky ní jsme si vzaly půjčku a pomáhala mi vždy svojí podporou. Do samotného běhu kavárny se však nezapojila.
Dá se provozováním kavárny v malém městečku (Jílové) uživit?
Praha by byla samozřejmě úplně o něčem jiném.
Čemu se nejvíc věnujete profesně dnes?
Zaměřuji se hlavně na školení, své vědomosti předávám dál. Školit další zájemce mě moc baví, navíc vím, jak moc je užitečné. Kávová kultura v Čechách se musí zlepšit :)
Na jaký svůj úspěch jste nejvíc pyšná?
Asi na knihu. V ní je všechno krásně popsané, dala jsem do ní všechno, co umím a vím, prostě kus sebe sama.
Jakou kávu máte sama nejraději?
Nejradši piji cappuccino. A nejradši ho i připravuji :)
Co děláte, když nepracujete?
Ráda vyrábím šperky z korálků. Navíc mě chytila i technika vinutých perlí a sama si korálky vyrábím. Plánuji si v blízké době koupit kahan a své sklo, a to mě od toho už nikdo neutrhne.
Kterou známou osobnost byste ráda pozvala na dobrou kávu?
To jste mě úplně zaskočila...vůbec nevím J. Občas k nám zajde na kávu pan Vávra a je hrozně milý - tak možná právě jeho.
Recept Petry na Medvědí espreso
Tento jednoduchý recept jsem vymyslela jednou v zimě, kdy venku sněžilo a já chtěla připravit nápoj, který zahřeje a zlepší náladu. Padl mi do ruky med a ukázalo se, že v kombinaci s hořkým espressem má nápoj lahodnou chuť.
Do malé skleničky nalijte 10 ml medu. Zalijte šálkem espressa. Nápoj ozdobte a zjemněte trochou mléčné pěny.
Vizitka
- Petra Veselá prošla odbornými kurzy zaměřených na přípravu a degustaci káv.
- Vvyhrála několik mezinárodních soutěží baristů.
- Je koordinátorkou české sekce instituce Speciality Cofee assn. Of Europe.
- Provozuje vlastní kavárnu v Jílovém.
Připravila Iva Vondrová
Foto: Archív Petry Veselé; pixmac