velikost písma malá střední velká
Tipy
Levné cestováníS vegetariánem kolem světa
Autor: RedakceV titulku možná parafrázujeme známý cestovatelsko-kulinářský pořad, on ale i zbytek textu bude vonět jídlem i dalekými kraji. Vydejte se spolu s námi na několik nádherných míst po celém světě, kde si i vegani a vegetariáni užijí pestrost místní kuchyně.
Ukrajina
Umíte si sehnat levné letenky? Tak to vás dovolená na Ukrajině vyjde skutečně na pár korun. S cestou tam samozřejmě budete muset počkat, protože kvůli zuřícímu konfliktu dnes Ukrajina patří k nejnebezpečnějším zemím na světě. Jakmile utichnou zbraně a svět se vrátí do obvyklých kolejí, vyrazte tam, abyste viděli, jak vypadá evropský vegetariánský ráj. Pro chudý ukrajinský venkov není maso samozřejmostí. Mnoho místních specialit a tradičních jídel se tak bez něj obejde. To však rozhodně neznamená, že by se vám tu nedostalo fantastického kulinářského zážitku. Vždyť z ukrajinské kuchyně byl na větvi v jednom z dílů oblíbeného pořadu Ano, šéfe! i sám Zdeněk Pohlreich. A to je co říct!
Základem venkovské ukrajinské kuchyně je obilí, hlávkové zelí, brambory a řepa. Skvělým vstupem do světa místní gastronomie jsou například varenyky - vařené taštičky z nudlového těsta plněné masem, bramborem či tvarohem. I vegetariáni si tak mohou přijít na své, stejně jako v případě soljanky. To je pro změnu hustá, kořeněná a kyselá polévka. Někdy se dělá z masového vývaru, v některých částech Ukrajiny však převládá verze s vývarem houbovým. Delikatesa. Jedním z ukrajinských národních jídel a snídaní pro šampiony je mamalyha - kaše z kukuřičné mouky nebo z pohanky. Brynza jí dodá sílu. A smutní nebudou ani milovníci sladkého. Pod krásným názvem bubliky se ukrývají kroužky z kynutého, trochu sladšího pšeničného těsta. To se krátce vaří a poté peče. Skvělá věc k čaji nebo kávě. Z hustějšího tvarohového těsta se pak dělají syrnyky. Placky se podávají s oslazeným tvarohem, zakysanou smetanou nebo džemem. Mňam.
Indie
Pokud hodláte trápit internetový vyhledávač heslem letenky Praha s vidinou poněkud větší vegetariánské exotiky, neměla by vám uniknout jižní Asie. Nejlidnatější stát světa je plný nejrůznějších kultur a každá má své specifické chutě. Rozhodně nejde jen o kurkumu a chilli. Země, která je kolébkou vegetariánství, jak mu dnes rozumíme, toho nabízí mnohem víc.
Jedním ze základů hinduismu je fakt, že násilí páchané na zvířatech tvoří karmickou zátěž. Ta se negativně projeví směrem do příštích životů. A to nikdo nechce. Mekka streetfoodu je tak zároveň i Mekkou vegetariánství. Pochutnáte si tu na jídlech, která si zamiluje i ten nejzarytější masožravec. Přesně takový je tradiční salát Bhel puri. Jeho základem je směs luštěnin a brambor s tamarindovým a mátovým chutney a samozřejmě velkou dávkou pikantnosti. Tou je typický i další pokrm - Chole Batura. Jde o chlebové placky se směsí česneku, cizrny, chilli, zázvoru a spousty druhů koření. Prostě Indie v jednom jídle a za pár korun, tedy rupií.
Itálie
Možná vás ale až taková exotika neláká a rádi byste zůstali poněkud blíže naší středoevropské domovině. Na takové vegetariánské kulinářské zážitky vás pozveme do Itálie. Je to sem přes Alpy co by Jan Železný v nejlepší formě na několikrát dohodil, takže vás vyjdou i letenky levně. A ani jídlo tu není o mnoho dražší než u nás. Přitom právě italská kuchyně je symbolem čerstvosti a lehkosti, s čímž se vegetariánství naprosto perfektně snoubí.
A co vám tu doporučíme nejvíc? Jestli se vydáte do Toskánska, nesmíte neochutnat zdejší famózní cizrnovou polévku s mangoldem. Jde o tradiční cacciucco, tedy lidově řečeno "co dům dal". Uvidíte, že zahřeje na těle i po duši. A když jsme u cizrny, nemůžeme zapomenout na skvělý slaný koláč z oblasti Ligurie. Říká se mu farinata di ceci a v Janově se na něj stojí fronty. Pokud ovšem cestu do Itálie berete jako důkaz konzervativního přístupu k věci, můžete tu ochutnat i tu největší klasiku všech klasik. Spaghetti aglio e oliopřímo v jejich rodišti - v Neapoli chutnají nejlépe. A o pasta al pomodoro nebo neapolské pizze to platí jakbysmet.
Dobrou chuť!
foto 1: Molishka / shutterstock.com + foto 2: DavideAngelini / shutterstock.som