velikost písma malá střední velká
Překvapení na cestách
Botanická zahrada PrahaNa vinici sv. Kláry v těchto dnech začíná řez vinné révy
Autor: RedakceTrojská botanická zahrada sice zůstává i nadále pro veřejnost uzavřená, život v ní ale plyne dál. Nyní na začátku roku nastal čas zimních prací na vinici sv. Kláry. Od posledního týdne v lednu zhruba do poloviny března čeká na vinohradníky řez 16 500 keřů rostoucích na 3,5 ha památkově chráněného vinohradu rozkládajícího se na strmém svahu nad trojským zámkem. Pro kvalitu budoucí úrody hroznů je to jedna z nejdůležitějších operací. Vína, která vznikají ve zdejším moderním vinném sklepě, se těší stále větší oblibě a každoročně získávají uznání od odborné veřejnosti i řadu ocenění. Zájemci si je mohou zakoupit ve výdejním okénku Vinotéky sv. Kláry, které je i v současnosti otevřené každý všední den od 15.00 do 19.00 hodin na adrese Trojská 148/186.
Jedna z nejstarších pražských vinic náleží od roku 1995 trvale do správy Botanické zahrady hl. m. Prahy. Díky nádhernému panoramatickému výhledu i jedinečné atmosféře patří k nejatraktivnějším a nejnavštěvovanějším expozicím celé zahrady. V roce 2003 se sem vrátila i tradice výroby vína. „Naši zaměstnanci na vinici sv. Kláry každoročně ručně sklidí okolo 20 000 kg hroznů, z nichž v místním sklepě následně vznikne okolo 20 000 lahví vína o objemu půl litru. V těchto dnech zahajujeme zimní řez vinné révy, který zásadním způsobem ovlivňuje budoucí kvalitu hroznů a potažmo i vína. Během zhruba měsíce a půl musí zaměstnanci ručně ošetřit více než 16 tisíc keřů v produkční i expoziční části vinohradu," uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.
Jedna z nejoblíbenějších prací vinohradníka - zimní řez révy vinné
Zimním řezem se prostorově reguluje většinou velmi bujný růst této liánovité rostliny. Porost má díky tomu v následujícím roce optimální počet letorostů, je vzdušný, a tím je i méně napadán houbovými chorobami. V neposlední řadě se snižuje počet hroznů na keři, čímž se zvýší jejich velikost, kvalita, lépe vyzrávají a v důsledku toho vznikne i kvalitnější víno. Vlastní letorosty jsou mohutnější oproti neořezané révě, lépe vyzrávají a jsou odolnější i vůči hlubším mrazům. Na vinici sv. Kláry začínají zimní práce koncem ledna, kdy na řez čeká 16 500 keřů révy vinné. „V produkčním vinohradu používáme tři typy řezu. Vždy záleží na tom, o jakou odrůdu se jedná. Většina vinohradu je řezána na vertikální Guyotův řez, kdy se zapěstuje padesáticentimetrový kmínek, ze kterého roste šesti až devítioký tažeň, a ten je vyvázán k tyči. Modrý Portugal je veden na klasickou hlavu. Poslední typ řezu je ‚zvýšená hlava'. Při něm se zapěstuje padesáticentimetrový kmínek. Tento typ řezu se používá hlavně pro Rulandské modré, kdy se při řezu sníží počet plodonosných oček a následně množství hroznů a díky větší listové ploše dochází k jejich lepšímu vyzrávání," uvedla Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry. Zimní řez končí v polovině března.
Vína z vinice sv. Kláry sklízí uznání a ocenění na vinařských soutěžích
K těm nejdůležitějším a nejúspěšnějším patří na vinici sv. Kláry tradiční francouzská odrůda Rulandské modré, které se na prosluněném svahu poblíž řeky Vltavy výborně daří. Vína vyrobená z této odrůdy jsou tradičně úspěšná na vinařských soutěžích, kde získávají zlaté medaile. Toto víno během své návštěvy ochutnal i známý francouzský herec a vinař Pierre Richard a jeho kvalitou byl příjemně překvapen.
Ochutnejte vína z vinice sv. Kláry
Ideálním doplňkem vašich večerů ve dvou jsou vína z vinice sv. Kláry. Z odrůdy Rulandské modré vznikají opravdu špičková, lahodná, a to jak ve formě červeného vína, tak ve variantě rosé. Vybírat ale můžete i ze široké škály dalších odrůdových vín či cuvée. Lahve zakoupíte každý všední den od 15.00 do 19.00 hodin ve výdejním okénku Vinotéky sv. Kláry na adrese Trojská 148/186. Pro větší objednávky a jiné zboží vinotéku kontaktujte předem na vinoteka@botanicka.cz.
Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované v roce 2021
Online cyklus odborných přednášek s botanickou tematikou
Celý rok 2021 nese motto Jedovaté rostliny. Témata přednášek jsou tedy zaměřená na botaniku, jedovatost, fytotoxikologii, vlivy jedů na člověka, travičství. Přednášet budou odborníci nejen z naší zahrady, ale i z dalších organizací.
- Vysílat budeme přes platformu Teams. Pokud to situace dovolí, bude možnost přijít na přednášku i do zahrady.
- Vstupenky si lze zakoupit nejpozději v den konání přednášky do 12 hodin na www.botanicka.cz.
Zakoupením vstupenky na přednášku za 100 Kč podpoříte naši zahradu v této nelehké době, získáte možnost připojit se na vybranou akci a jednorázový vstup do venkovních expozic
4. 2. 2021 Zahrada Korakuen v Tokiu - Miroslav Horský
Krása japonských zahrad zanechává v člověku dlouhotrvající pocity. Přijměte naše pozvání do zahrady Korakuen, která svým půvabem a krásou jakoby ani nepatřila do centra Tokia. Její historie sahá až do 17. století a i dnes je stále místem klidu a odpočink s platností 30 dní od chvíle, kdy opět otevřeme. Až to nastane, budeme vás informovat.
11. 2. 2021 Fytodermatididy aneb rostlinné dráždění PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D.
Rostliny na nás působí všemi smysly. Někdy ale i tak, jak nechceme. Jaký vliv mají některé látky rostlin na naši pokožku? Co způsobuje alergie a zvláštní reakce? Zkrátka, jak se rostliny brání vnějším útokům člověka? Mechanické či chemické podráždění, kontaktní či fototoxické dermatitidy nám představí Jana Karlíčková z Katedry farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty Karlovy Univerzity.
18. 2. 2021 Historie a fantazie travičství PharmDr. Dagmar Jankovská, Ph.D.
Jedovaté rostliny jsou nedílnou součástí přírody, obklopují člověka od nepaměti. Nejdříve se je naučil poznávat, později i využívat pro své potřeby. Jedovaté látky si rostliny zřejmě vytváří proto, aby se dokázaly přizpůsobit ne vždy příznivým životním podmínkám nebo aby se ubránily před predátory. Časem se prokázalo, že tyto speciální látky, ve správné dávce mohou i léčit. Některé z nich našly uplatnění v medicíně, některé se staly předlohou pro vývoj účinných látek pro léčbu celé řady onemocnění.
V tomto příspěvku se budeme věnovat těm jedovatým rostlinám, se kterými se můžete potkat od jara do podzimu při toulkách lesem, na loukách nebo je dokonce pěstujete ve své zahrádce a jejichž obsahové látky nebo látky od nich odvozené se používají v léčbě celé řady onemocnění. Dozvíte se, k čemu potřebovala Kleopatra rulík zlomocný, čím se léčí „nemoc králů" apod.
25. 2. 2021 Rostliny v bitevní vřavě - šípové jedy a jiné PharmDr. Jan Martin, Ph.D.
Zákeřné jedovaté šipky vystřelené neznámo odkud nebo dýky s ostřím potřeným látkou způsobující okamžitou smrt stály v minulosti u důležitých milníků naší společnosti. Jaké rostliny se používaly v boji na nepřítele? A jakými se naopak léčila válečná zranění? O tom všem nám poví Jan Martin z České fototerapeutické akademie.
4. 3. 2021 Jak orchideje lákají opylovače - RNDr. Jan Ponert
Orchideje jsou počtem druhů nejvetší čeledí rostlin, která roste na všech kontinentech kromě Antarktidy. Známé jsou především díky jedinečné stavbě svých květů. Květy jsou u drtivé většiny orchidejí určeny k tomu, aby přilákaly určité opylovače a přiměly je k přenesení pylu na jinou rostlinu. Některé druhy za to dávají opylovačům odměnu, například nektar. Mnohé druhy ale žádnou odměnu nemají a opylovače oklamávají. V přednášce si nejprve ukážeme, proč orchideje, narozdíl od jiných rostlin, vytváří své komplikované květy. Poté si na příkladech různých druhů z celého světa ukážeme vybrané způsoby, jak opylovače přilákat a přimět k tomu, co orchidej potřebuje.