velikost písma malá střední velká
Překvapení na cestách
Zimní sportyLyžovat ve Wagrainu je jako jet na výlet na lyžích
Autor: RedakceMálokteré lyžařské středisko oplývá tak širokými sjezdovkami jako rakouský Wagrain. Tady jen nelyžujete, ale užíváte si výlet na lyžích!
Lyžovačka, která oplývá modrými a červenými dálnicemi, se rozprostírá od Flachau až po Alpendorf. A právě Wagrain (838 m) uprostřed je skvělým výchozím bodem na obě strany. Ze všech tří městeček se dá dostat na vrcholy Griessenkareck (1991 m) a Sonntagskogel (1849 m) vysokokapacitními kabinkovými lanovkami, přičemž Wagrain s Alpendorfem je navíc propojen v mezistanicích visutou lanovkou G-link. Z ní se vám naskytne překrásný výhled právě na Wagrain. A naopak žádný turista neodjede, aniž by se pořídil snímek lanovky, která projíždí nad celým údolím.
Setkání s hvězdou
Nejenže si krásně zalyžujete a na prostorných sjezdovkách vybrousíte své carvingové oblouky k dokonalosti, ale možná tady potkáte hvězdu sedmdesátých let - úspěšnou rakouskou lyžařku Annemarii Moser-Pröll. Dvaašedesátkrát vyhrála Světový pohár v letech 1969 - 1980, v počtu vítězství ji překonala jen Američanka Lindsay Vonn. A právě Annemarie se tady narodila a trénovala první obloučky. „Za jedenáct let své kariéry jsem musela lyžovat každý den, i když bylo ošklivě. Teď si jdu zalyžovat, jen když svítí sluníčko," svěřila se Annemarie, která si v Kleinarlu, vesnička nad Wagrainem, otevřela kavárnu. Teď už ji neprovozuje, ale pořád v ní najdete výstavku všech jejích pohárů a vzpomínek ze závodů. Kavárnu hledejte pod názvem Café Restaurant Olympia.
Kuchařská show
Je jasné, že při lyžování vyhládne, a to nastává ten správný čas ochutnat místní speciality. Vyhlášenou restaurací na svahu je SchüttAlm, kde můžete vyzkoušet bramboračku (5,20 eur), špenátovo-sýrové knedlíky přelité máslem (11,50 eur), nebo speciál gröstl (10,10 eur), což jsou osmažené brambory, s masem, párkem, cibulí a vajíčkem. Vůbec si tady na vybrané jídlo potrpí. Každou lyžařskou sezónu totiž zahajuje ve středisku kuchařská show. Letos přijeli kuchaři Roland Trettl a Rudi Pichler, kteří učili přítomné, jak vařit z místních surovin. Například do těstovin přidali místní usušené jedlé květy nebo z tvarohu připravili skvělou panna cotu. Stačilo si v infocentru zakoupit zvýhodněnou vstupenku na slavnostní večer nebo na oběd na sjezdovce. Určitě nepropásněte otevření příští sezóny.
Rady na cestu:
-Do Wagrain se dostanete z Prahy přes České Budějovice, Linec a Salzburk zhruba za 5 hodin jízdy autem, z Brna kolem Vídně, Lince a Salzburku také za 5 hodin jízdy autem.
-Skipas v hlavní sezóně stojí na den 56 eur pro dospělého a 28 eur pro dítě do 16 let. Více na www.wagrain-kleinarl.at
-Ubytovat se můžete v nově zrekonstruovaném hotelu Aktiv a Family Hotel Alpina, kde máte v ceně i menší wellness s bazénem a saunami. Určitě si ale zde zajděte na večeři, která se jen rozplývá na jazyku. Více na www.hotelalpina.at
-Více informací na www.kamkam.eu
Připravila: Jana Hájíčková
Foto: Wagrain-Kleinarl Tourismus