velikost písma malá střední velká
Fotosoutěže s Překvapením
FináleŠmackerománie
Autor: Redakce40 000 Kč čekalo na nejlepší kuchařinky a kuchaře, kteří vyzkoušeli Smacker, potravinu na bázi čisté vaječné bílkoviny, z kterého se dá připravit spousta chutných mňamek a ještě navíc nepřibere?
Receptů na ochucení a přípravu základního produktu je spousta a my jsme věřili i kreativitě čtenářů Překvapení, že dokáží ze Šmackeru připravit i nějaké vlastní recepty.
A jaké recepty vyhrály?
Jana Růžičková:
Plněný lilek s SMACKER Protein Steak
Pracovní postup:
400g rybího file 200g SMACKER Protein Steak s hlívou ústřičnou 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, sůl, kousek pórku, ½ červené papriky, 1 vejce, 1 balení krabích tyčinek, ½ citrónu, 2 bobkové listy, 1 velký lilek nebo cuketa, 3 bílky
Pracovní postup: Rybí file umyjeme a dáme vařit spolu s krabími tyčinkami, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a trochu soli do vody a s šťávou z 1/2 citrónu asi na 15 min. Lilek nebo cuketu rozkrojíme na 2 půlky a vydlabeme dužninu, kterou společné s pórkem nakrájíme na malé kousky, papriku na drobné kostičky. Zeleninu orestujeme na pánvi, podlijeme trochou vody a ochutíme solí a pepřem. Necháme lehce vychladnout. Uvařenou rybu s krabími prsty slijeme. Rybu rozmačkáme vidličkou a krab.prsty nakrájíme na drobno. Přidáme zeleninu, vejce a nastrouhaného nebo na menší kostičky nakrájeného SMACKER Protein Steak s hlívou ústřičnou. Všechny suroviny promícháme. Do vydlabaného lilku pak dáváme směs a v zapékací míse a pečeme na 175C asi tak 10 min. Z bílků si našleháme sníh, přidáme do vrchní směsi, kterou ještě zapečeme asi tak 10 min. než bude sníh hotov.
Helena Růžičková:
Roláda ze smacker s příchutí meruněk
Pracovní postup: Suroviny: Těsto - 6 vajec - 200g SMACKER protein dessert s meruňkami Pyré - 4 velké mrkve asi tak 500g - 200g SMACKER protein dessert s meruňkami - 4 lžičky mleté skořice - špetka soli - šťáva ze 2 citrónů - špetku nastrouhaného zázvoru
Postup: 1) Očištěné mrkve nakrájejte na menší kousky a vložte do kastrolu. Zalijte citrónovou šťávou a takovým množstvím vody, aby byla celá mrkev ponořená. Mrkev trošku osolte, přidejte skořici,špetku nastrouhaného zázvoru a vařte do změknutí. Poté odklopte a vařte, dokud se neodpaří přebytečná voda. Mrkev pak rozmixujte, nastrouhejte si na jemném struhadle 200g SMACKER protein dessert s meruňkami, který přidáme do pyré a pořádně promícháme. A necháme chvilku vychladnout.
2) Bílky ušleháme na tuhý sníh. Nastrouháme si na jemném struhadle 200g SMACKER protein dessert s meruňkami ke kterému přidáme 6 žloutků, které utřeme do kaše. A zlehka vmícháme sníh z bílků. Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme při 200C asi 10min.
3) Horký piškot položíme na vlhkou čistou utěrku, opatrně odlepíme pečící papír a pomocí utěrky svineme do rolády. Roládu rozvineme, pomocí stěrky naneseme mrkvové pyré a opět svineme. Můžeme tuto roládu podávat i chlazenou.
Gabriela Benedová:
Cibulový kolář se smackerem
Pracovní postup: těsto: 500g cibule 250g nízkotučného tvarohu 250g žitné celozrnné mouky koření dle chuti na koláč: 100g 20% eidamu 100g smacker protein steak Ingredience na těsto smýcháme utvoříme na pečícím papíru placku(čím tenčí tím lepší).Placku můžeme ještě dle potřeby posypat kořením(já používám grilovací nebo na pizzu) a na placku naneseme směs eidamu a smackeru nastrouhaném na jemném struhadle.Pečeme na 200 stupňů cca 25 minut.
Dá se jíst jak teplý tak studený.
Olga Karasová:
Smažené překvapení
Pracovní postup: Smacker protein steak s příchutí hlíva ústřičná obalíme v trojobalu s tím, že místo vejce použijeme směs mléka, hladké sojové mouky bez tuku a maizeny.Na 1 dcl mléka 2 kávové lžičky sojové mouky a maizeny. Osmažíme na olivovém oleji. Přebytečný tuk vysajeme ubrouskem. Příloha jsou šťouchané brambory. Oškrábané brambory vložíme do osolené vody spolu s nastrouhanou mrkví a stejným kouskem celeru, 1 cibulí a natí libečku. Když je vše měkké, slijeme vodu a rozšťoucháme.
Alena Klinerová:
Rohatý opilý smacker
Pracovní postup: Suroviny: 600 g plátků Smacker s hovězí příchutí 4 střední cibule 500 g kečupu beraní rohy (sladké papričky v nálevu - sklenice nebo sáček, poměr 1:1 k plátku) sojová (6 pol.lžic) a worchestrová omáčka (3 pol.lžíce) pepř, kari, grilovaní koření 0,3-0,5 l černé pivo Postup: Na dno pekáčku rozložíme cibule nakrájené na kolečka, na to poklademe nakrájenými kousky plátků Smacker (rozdělíme plátek na 6 dílků takže vznikne 36kusů). Posypeme kořením dle chuti, poklademe papričkami (beraní rohy zbavíme stopky a rozdělíme napolovinu). Zalijeme vše 0,3 litry piva s worchesterovou a sojovou omáčkou a nakonec kečupem (musí být vše potopeno, jinak doplníme pivo. Uložíme alespoň na 1-12 hodin v ledničce. Pak dusíme v mírné troubě 40-80 minut, jen až papričky změknou, pak 10min zapečeme odkryté, aby se zahustilo. Podáváme s chlebem, nebo bramborem. Jako nápoj je vhodné pivo.
Veronika Poláková:
Babiččiny schovávačky
Pracovní postup: Potraviny pro 4 strávníky: 4 plátky Smacker protein steak s příchutí hovězí, olej na smažení těstíčko - hladká mouka, 1 vejce, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, hořčice, pivo, další koření dle chuti Postup: Do 1 dcl světlého piva rozšleháme celé vejce, prolisovaný česnek, dochutíme pepřem, solí a hořčicí. Zahustíme moukou tak, aby šlo kousky dobře namáčet a přitom obal dobře držel na plátku (ředíme přidáváním piva). Plátek nakrájíme na šestinky, namáčíme v připraveném těstíčku a zvolna smažíme ponořené v oleji na pánvi z obou stran. Při přípravě těstíčka můžeme nahradit česnek jinou ochucující přísadou (např. grilovací koření, vegeta) nebo jen osolit. Překvapení je v tom, že každý kousek ochutíme jinak, česnek, pepř, hořčice, sardelová pasta, paprika, kari, dle vlastní chuti. Tím docílíme různorodých chutí jednotlivých kousků, hezky skrytých v pivním těstíčku. Příloha - bramborová kaše, chléb, slané pečivo a zapít dobrým pivem.
Veronika Novotná:
Dráčci pro děti i dospělé
Pracovní postup: Dráčci pro děti i dospělé Na 1 porci: 1 Smacker Protein Steak plátek s hovězí příchutí, pomazánky dle vlastní chuti (lze použít např. koupené pomazánkové máslo s příchutí papriky, křenu, pažitky...), zelenina na oblohu: rajčata, ředkvičky, papriky, ledový salát Plátek podélně rozkrojíme a pak paprskovitě na 6 dílů. Vždy dva trojúhelníčky spojíme pomazánkou, volíme různé náplně dle chuti jedlíků. Povrch dílů nazdobíme jako draka, tj. oči (kousky paprik) a ústa (překrojený plátek ředkvičky). Obložíme bohatě zeleninou. Podáváme dětem jako zdravou svačinu nebo večeři s celozrnným pečivem. Pro dospělé možno na pomazánku vkládat např. plátek šunky. Smacker Protein Dessert s bio sušenými meruňkami, si obdobně připravíte na sladko.
Hedvika Baťhová:
Smacker z plátků a štíhlých nudlí
Pracovní postup: 200 g plátků Smacker protein steak s hovězí příchutí, 100 g Smacker štíhlé nudle, 40 g (2 sáčky) želatiny na vaječnou tlačenku, 3 + 3 dcl vývaru (zeleninový, masový bujón, nebo jablečný ocet se solí), sklenice sterilované zeleniny (mrkev, hrášek, petržel) Příprava : Podélně překrojené plátky nakrájíme na osminky (jako dort), kousky můžeme marinovat v oblíbené marinádě, případně možno trochu osmažit na oleji. Sterilovanou zeleninovou směs necháme okapat, větší kousky nakrájíme. Do 3 dcl vařicího vývaru nasypeme želatinu, důkladně promícháme, doplníme studeným vývarem do celkového objemu 6 dcl. Dle vlastní chuti přidáme sůl, pepř apod. Podlouhlou formu (např. srnčí hřbet) vyložíme potravinářskou folii. Na dno nalijeme trochu želatiny. Na to nasypeme část sterilované zeleniny, poklademe polovinu kousků plátků a polovinou štíhlých nudlí (vyndat z obalu a jen propláchnout teplou vodou), přes lžíci (aby se vrstvení nenarušilo) nalijeme další část želatiny. Ještě jednou navrstvíme a zalijeme zbytek želatiny. Necháme ztuhnout několik hodin v chladničce. Vyklopíme z formy a krájíme na plátky. Podáváme s čerstvým chlebem, topinkou či pečivem, případně můžeme doplnit hořčicí, křenem, nebo salátem z čerstvé zeleniny. Zapijeme sklenkou lehkého bílého vína. Možno samozřejmě obohatit přidáním uzeného masa, sýr a pod. , ale už to nebude tak zdravé.
Věra Hamplová:
Těstovinový salát s Protein Steakem
Pracovní postup:
2 plátky Protein Steaku 200 g
250 g barevných těstovin
1 cibule
350 g zmrazené zeleninové směsi s kukuřicí sůl, chilli - česnek omáčka olivový olej
Uvaříme barevné těstoviny, scedíme a dáme do mísy. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a vložíme na něj nakrájené kousky Protein Steaku, krátce opečeme. Přidáme nakrájenou cibuli a zmrazenou zeleninu, osolíme a chvíli necháme dusit. Pak smícháme s uvařenými těstovinami a dochutíme chilli - česnek omáčkou.
Jana Indráková:
Slaný koláč
Pracovní postup: 1 balení listového těsta 3 velké mrkve 3 velké petržele 1 cibule olej 1 smacker protein steak 2 stroužka česneku majoránka nebo zelená petrželka sůl, pepř mouka na vál vejce na potření Kořenovou zeleninu oloupejte a nastrouhejte najemno nebo nasekejte v robotu. Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zpěnit na rozehřátém oleji. Přidejte směs zeleniny a za občasného míchání restujte. Když zelenina změkne, přidejte rozetřený česnek, najemno nakrájený smacker, ochuťte solí, pepřem a majoránkou (nebo nasekanou petrželkou) a promíchejte. Směs odstavte a nechte vychladnout. Listové těsto rozdělte napůl a každý díl rozválejte na pomoučeném vál na plát velikosti plechu. První přeneste pomocí válečku na plech propíchejte vidličkou, potřete náplní a tu hodně potřete rozšlehaným vejcem. Překryjte druhým plátem, na něm udělejte šikmé zářezy, potřete vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Po 15 minutách snižte teplotu na 180°C a pečte ještě dalších 15 minut dozlatova. Koláč rozkrájejte na obdélníčky a podávejte teplý nebo studený.
Marie Goliášová:
Protein Steak s hlívou ústřičnou s okrou a rajčaty
Pracovní postup: 500 g okry (naložené nebo čerstvé) - zakoupíte v prodejnách s orientálními potravinami 1 cibule 1 konzerva rajčat 1 Protein steak s hlívou ústřičnou několik čerstvých rajčat olej římský kmín bobkový list sůl a pepř zelená nať na ozdobu (petrželka, koriandr apod.) Čerstvou okru omyjte, rozložte na suchou utěrku a nechte dobře oschnout. Potom ji nakrájejte na kousky, konce vyhoďte. Naloženou okru jen slijte a nechte okapat. Cibuli oloupejte, nasekejte najemno a zpěňte na oleji spolu s bobkovým listem s kmínem. Přidejte okru a rajčata z konzervy i se štávou. Promíchejte, osolte, opepřete a duste doměkka. Nakonec přidejte na měsíčky pokrájená rajčata a nechte prohřát. Protein steak nakrájejte na kostičky a přidejte ho spolu s rajčaty do směsi prohřát nebo no samostatně orestujte na oleji. Podávejte s dušenou rýží ozdobené čerstvou zelenou natí.
Jan Jaško:
Salát se Smackerem a pršutem
Pracovní postup:: 1/2 ledového salátu balení pršutu hroznové víno cherry rajčátka sůl pepř lněné semínko olivový nebo avokádový olej Smacker klasický s hovězí příchutí Do větší mísy natrháme ledový salát, přidáme cherry rajčátka a kuličky hroznového vína, které rozkrojíme na půlky, Smacker nakrájíme na kostičky, jednotlivé plátky pršutu stočíme "do růžiček". Pokapeme olivovým nebo avokádovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme lněným semínkem a vše promícháme. Necháme asi pět minut v klidu a pak servírujeme buď samotné nebo s bagetkou. Dobrou chuť.
Vlasta Vobořilová:
Houbové ragú
Pracovní postup:: Steaky Smackera - Hlíva ústřičná - nakrájíme na kostičky a na lžíci rozpuštěného másla orestujeme, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, nakrájenou papriku - kápii, mírně osolíme, opepříme drceným pepřem, přídáme kmín a lžičku drcených sušených hub a konzervu nakrájeným žampionů, mírně podlijeme, přidáme polévkovou lžíci zakysané smetany a necháme přejít varem. Mezitím si dáme vařit dlouhozrnou rýži Basmati, kterou po uvaření smícháme s orestovanými a nakrájenými sušenými rajčaty.
Jiří Činátl:
Lehký smackerošpízek
Pracovní postup:: Smacker (příchuť hlíva nebo steak) nakrájejte na kostky a napichujte na špejli střídavě s kousky zeleniny (sherry rajče, cuketa, paprika). Trochu osolte a okořeňte kořením na zaziky. Vložte do trouby na gril a grilujte na 180 °C asi patnáct minut. Podávejte na natrhaném ledovém salátu s kukuřicí. Salát i špízek na závěr pokapejte olivovým olejem a balazamiko octem. Z jednoho balení Smackera uděláte čtyři špízky a budete mít lehkou večeři nebo odpolední svačinku.
Jolana Beranová:
Srdíčkové jednohubky
Pracovní postup:: Ze Smackera dessert s příchutí meruňky vykrájíte pomocí vánočních vykrajovátek různě velká srdíčka nebo jiné tvary. Namažte srdíčka oslazeným a vyšlehaným tvarohem nebo džemem. Vždy dvě srdíčka slepte k sobě a zajistěte párátkem. Jednoduché jednohubky vás zachrání, když vás honí mlsná, a navíc po něm nepřiberete :-) Tip: Srdíčka naskládejte na talířek a doplňte kousky čerstvého ovoce.
Mirek Beran:
Smackerová nudlová pánev
Pracovní postup:: Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte čínské nudle a 5 minut je povařte, dokud se od sebe neoddělí. Vodu slijte a horké nudle promíchejte lžičkou olivového oleje, aby se nelepily. Smacker (hlíva nebo steak) nakrájejte na malé kousky a osmahněte na pánvi na lžíci oleje. Během smažení pokapejte kousky smackeru lžičkou sladké sójové omáčky. Pak smackerové kousky vyjměte a vložte do té samé pánve na kousky nakrájenou zeleninu (jarní cibulku, mrkev, papriku) a též osmahněte. Vyjměte, přidejte do pánve olej a uvařené nudle, ochuťte lžící sladké sojové omáčky a zlehka osmahněte. Nakonec přimíchejte kousky smackera i zeleninu a celé ještě promíchejte a zlehka prohřejte.
Gábina Vasilcová:
Motýlci se Smackerem
Pracovní postup:: 1 balení Smacker Protein Steaku 1 balení těstovin (farfalle) 200 g žampionů 1 cibule 1 malá konzerva hrášku s mladou mrkvičkou máslo nebo olivový olej sůl, pepř, kari, drcený kmín bazalka na ozdobu parmezán Dejte vařit těstoviny podle návodu. Nakrájejte cibuli a osmažte ji na másle nebo olivovém oleji. Přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampiony, okořeňte je drceným kmínem, osolte a osmažte. Smacker Protein Steak nakrájejte na kostičky, opepřete je a lehce opečte na másle nebo oleji. Potom je přidejte společně s žampiony, cibulkou a scezenou zeleninou do těstovin, okořeňte pepřem, kari, případně dosolte a vše dobře promíchejte. Rozdělte na talíře a každou porci posypte nastrouhaným parmezánem a ozdobte bazalkou.
Vítězů mělo být 20, ale receptů zde vidíte jen 17!
Proč? Tři recepty, které jsme původně také vybrali jako vítězné, jsme museli odstranit, neboť se ukázalo, že jsou převzaté (zkopírované) z webu Smacker.cz Chlubit se cizím peřím se nemá, na každý podvod se jednou přijde, a čtenáři, kteří do soutěže odeslali odcizené recepty i s fotkami, porušili autorská práva. Redakce zvažuje právní obranu.